Eko Mijenjam se na zeleno! 02. studenoga 2021.

U Glasgowu dogovorili da će prestati s uništavanjem šuma do 2030.

Foto: shutterstock Kišna šuma na Borneu uništava se zbog uzgoja palminog ulja

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski čelnici dogovorili su sporazum s ciljem da zaustave i preokrenu globalno krčenje šuma tijekom sljedećeg desetljeća u sklopu paketa vrijednog više milijardi dolara za borbu protiv emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Xi Jinping, Jair Bolsonaro i Joe Biden među čelnicima su koji će se obvezati na deklaraciju na Cop26 u Glasgowu u utorak kako bi zaštitili golema područja, u rasponu od istočnosibirske tajge do bazena Konga, dom druge najveće prašume na svijetu. Krčenjem šuma za poljoprivredne proizvode kao što su palmino ulje, soja i govedina stvara se gotovo četvrtina emisija stakleničkih plinova.

Potpisivanjem Deklaracije iz Glasgowa o korištenju šuma i zemljišta, predsjednici i premijeri velikih proizvođača i potrošača proizvoda povezanih s krčenjem šuma obvezat će se zaštititi šumske ekosustave. Šume upijaju oko 30 posto ugljičnog dioksida, prema podacima Svjetskog centra za resurse i sprječavanje zagrijavanja.

Dogovor 12 zemalja, među kojima je i Velika Britanija, uključuje obvezu da osiguraju 12 milijardi dolara za pomoć zemljama u razvoju od 2021. do 2025. Više od pet milijardi osigurale su privatne kompanije. Pojedini ulagači obvezali su se da će do 2025. prestati ulagati u poslove povezane sa sječom šuma. Pet zemalja uključujući Veliku Britaniju, SAD i grupu humanitarnih organizacija dogovorile su se da će osigurati 1, 7 milijardi za starosjedioce u šumskim predjelima koji najbolje čuvaju šume.

Možda te zanima... Otužni rezultati sastanka G20: Više se ne navodi 2050. za postizanje nulte emisije ugljika Eko

Indija se obvezala postići nultu neto emisiju do 2070. Iako je to prvi put da je treći najveći zagađivač svijeta postavio ovaj cilj, a stručnjaci su rekli da je to realna obveza, ona je 20 godina iza datuma 2050. koji su dogovorile druge razvijene zemlje. Predsjednik Biden upozorio je da je potrebna veća hitnost u pregovorima. António Guterres, glavni tajnik UN-a, rekao je da je svijet doveden do ruba ovisnosti o fosilnim gorivima. "Brzo se približavamo prijelomnim točkama koje će pokrenuti eskalirajuće povratne petlje globalnog zagrijavanja", upozorio je.

Možda te zanima... Greta Thunberg nije službeno pozvana na klimatski samit u Glasgowu Eko

U snimljenoj poruci kraljica Elizabeta II.  pozvala je čelnike da se izdignu iznad trenutne politike i postignu istinski državnički duh. Dodala je: “Naravno, dobrobiti ovakvih akcija nećemo moći uživati ​​svi mi ovdje danas, nitko od nas neće živjeti vječno. Ali to ne radimo zbog sebe, nego zbog naše djece i djece naše djece i onih koji će ići njihovim stopama.”

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.