Eko Mijenjam se na zeleno! 31. listopada 2021.

Greta Thunberg nije službeno pozvana na klimatski samit u Glasgowu

Foto: Facebook/Greta Thunberg Greta Thunberg stigla je u Glasgow uoči summita COP26, oktužena policijom i drugim aktivistima. Osamnaestogodišnja Šveđanka pokazala je podignuti palac kamerama dok se u subotu navečer probijala kroz Glavni kolodvor u Glasgowu nakon što je vlakom doputovala iz Londona

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Greta Thunberg stigla je u Glasgow uoči samita UNCOP26 (Climate Change Conference/ Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promijenama), na kojem će svjetski čelnici razgovarati o tome kako se nositi s klimatskom krizom. Osamnaestogodišnja Šveđanka pokazala je podignuti palac kamerama dok se u subotu navečer probijala kroz Glavni kolodvor u Glasgowu nakon što je vlakom doputovala iz Londona.

Unatoč tome što je po izlasku iz vlaka bila okružena policijom i drugim aktivistima za zaštitu okoliša, izgledala je dobro raspoložena, izvještavaju mediji. Međunarodna konferencija službeno počinje danas, a sutra počinje samit 120 uglednika i šefova država. Thunberg u Glasgow dolazi nakon što je u petak sudjelovala u demonstracijama protiv upotrebe fosilnih goriva ispred banke u Londonu, piše Sky News. Ranije ovog mjeseca, Thunberg je optužila britansku vladu da su "klimatski negativci".

Glasnogovornik Vlade je odgovorio na njezine optužbe: "S obzirom na to da je Ujedinjeno Kraljevstvo smanjilo emisije brže od bilo kojeg drugog velikog gospodarstva u posljednja tri desetljeća i da smo prva zemlja koja je donijela zakone koji će dostići neto nulu do 2050. godine, ostajemo pri svojoj tvrdnji da predvodimo u borbi protiv klimatskih promjena."

Možda te zanima... Samit G20 završava danas, za sada nema dogovora o klimatskom sporazumu Eko

"Očekuje se da će Thunberg sudjelovati na drugim skupovima o klimatskim promjenama tijekom dvotjednog summita u Glasgowu, a trebala bi govoriti i na prosvjedu koji će se održati u subotu čiji je domaćin Koalicija COP26. Unatoč tome što je jedna od najistaknutijih svjetskih klimatskih aktivistica, Thunberg je rekla da nije dobila službenu pozivnicu za ključni samit (kako ga nazivaju)", piše Sky News.

Na snimci razgovora između nje i Andrewa Marrom s BBC-a upitali su je je li pozvana da se pridruži na COP26. "Ne znam. Vrlo je nejasno. Ne službeno", rekla je i dodala: "Mislim da bi mnogima moglo biti neugodno, ako pozovu previše radikalnih mladih ljudi jer bi onda oni djelovali loše."

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.