Eko Miss(ija) bez plastike 21. studenoga 2019.

Nov način recikliranja: Škole građene od plastične opeke

Foto: Twitter

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S milijunima tona plastike koji svake godine završavaju na odlagalištima ili u oceanima, inženjeri i arhitekti otkrivaju nove načine kako iskoristiti otpad i pretvoriti ga u trajnu robu.

Previše plastike i premalo škola problem su koji pogađa mnogo zemalja. Jedna tvornica u zapadnoj Africi, točnije iz Obale Bjelokosti, sada će proizvoditi ciglu od plastičnoga otpada, automobilskih guma i starih japanki, a te cigle koristit će se u podizanju novih škola.

Bit će to prva takva tvornica u Africi, a cilj joj je proizvesti dovoljno plastične opeke za izgradnju 500 novih učionica po cijeloj državi do 2012. godine, prenosi World Economic Forum

"Plastične opeke funkcionirat će kao Lego kockice", rekla je voditeljica komunikacija UNICEF-a iz Obale Bjelokosti Sophie Chavanel.

Možda te zanima... Ronioci izvadili 5 tona plastičnog otpada iz oceana Eko

Spomenuta cigla zbog materijala od kojeg je rađena bit će mnogo lakša i jeftinija od uobičajenog građevinskog materijala te neće zahtijevati cement, a otporne će biti na vatru te će ljeti zadržavati hladnoću unutar prostorije.

Za izgradnju jedne učionice tako će biti potrebno samo 14.500 dolara - nešto manje od 100.000 kuna, a s obzirom na to da je u spomenutoj državi većina učionica izgrađena od blatne opeke te erodira na suncu i kiši, nove učionice bit će mnogo održivije.

Možda te zanima... Novi izum: Mjehurići 'love' plastiku i sprečavaju njezin put do oceana Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.