Eko 12. siječnja 2021.

Nosila istu haljinu 100 dana da pokaže kako bespotrebno kupujemo odjeću

Foto: instagram/Jill Biden
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odgovorna kupnja, isplativa ušteda. No, ipak borba za spas planeta u ovom slučaju ne nailazi baš na odobravajuća mišljenja.

Sarah Robbins-Colee žena je iz Bostona u SAD-u, pomalo čudnih navika. Naime, pridružila se 100-dnevnom izazovu nošenja jedne haljine u pokušaju da živi bez kupovanja odjeće i pomogne spasiti planet od zagađenja. Bila je među 250 žena koje su prihvatile ovaj neobični izazov, pod vodstvom marke odjeće Wool &.

Možda te zanima... Recikliranjem odjeće Planetu činiš veliku uslugu, doznaj zašto Eko

Sarah je istaknula kako je haljina bila udobna i sasvim uobičajena. "Uživala sam je stilizirati, iako su mi ponekad nedostajale hlače. Uštedjela sam vrijeme i svoje živce. Izazov me natjerao na razmišljanje o tome koliko odjeće završi na odlagalištu otpada, koliko se vode koristi za proizvodnju pamuka i kako zapravo ne znamo je li i odjeća koju kupujemo etički izrađena."  piše Mirror.

Održivost jest naša odgovornost, kao i zaštiti prirodu i okoliš. Održiva moda nametnula se kao prioritet u odabiru nove odjeće među brojnim djevojkama koje sada teže moralno ispravnoj kupnji. Brandovi su to shvatili i počeli se prilagođavati novim zahtjevima na tržištu. No, ipak nije li potez ove žene malo izvan granica? 

Ovaj izazov je napravljen kako bi sudionicima pokazao da nošenje samo jednog odjevnog predmeta svakodnevno mijenja navike trošenja, smanjuje pranje rublja te pomaže spasiti naš planet. Sudionici su smjeli oprati i sušiti haljinu preko noći, ali ako su bili budni, očekivalo se da će je nositi. Svatko tko je završio izazov, osvojio je bon od 100 dolara kojim su mogli kupiti novu haljinu. 

Svoje odjevne kombinacije morala je svakodnevno objavljivati i na društvenim mrežama što joj je bio najteži zadatak, obzirom da komentari nisu uvijek bili pozitivnog karaktera.

"Na moje iznenađenje, nošenje iste haljine 100 dana zaredom nije mi ništa oduzelo od života. Umjesto toga, nadahnulo me da idem korak dalje i da ne kupujem nikakvu novu odjeću." 

Možda te zanima... Riješi se stare odjeće iz ormara i učini dobro djelo Eko

Nije rijetkost da mnoge žene čijim se stilovima divimo i slijedimo otkrivaju kako one najupečatljivije komade odjeće često pronalaze upravo u second hand shopovima. Prilika da nose nešto što nitko drugi nema te da se istaknu u moru sličnih i jednoličnih highstreet komada ono je što zaljubljenike u second hand shopove najčešće privlači.

Ipak, uštedjeti i biti primjećen na ovakav način kao Sarah nešto je za što uistinu moraš biti hrabar i odvažan. Netko ne bi čak ni da mu se plati.

Možda te zanima... Ralph Lauren lansirao polo majicu od recikliranih plastičnih boca Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.