Eko 05. svibnja 2010.

Napravi svoj organski vrt

Milic_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzgajivači kažu da nema ničeg ljepšeg od uzgajanja organskog povrća i jedenja plodova izraslih u vlastitom vrtu. I Goran Milić, iako nema svoj vrt, nastoji što ćešće jesti voće i povrće iz organskog uzgoja. Pročitaj naše male zelene savjete i nauči sve što nisi znao o organskom vrtlarstvu

Što znači organsko vrtlarstvo? Uzgajanje na organski način odvija se tako da se uklone sintetske kemikalije, koje se obično koriste za uništavanje nametnika i za obogaćivanje tla. Organsko uzgajanje također podrazumijeva biološku raznolikost putem sadnje raznih vrsta i mijenjanjem zasada tijekom vremena.

Tkogod ima vrt može započeti organsku proizvodnju uz savjete uzgajivačice rajčica Sabine Lucarelli iz nama bliske istočne talijanske pokrajine Furlanije.

Prvo kompostiraj tlo

Dobra i zdrava zemlja presudna je za zdrav organski vrt, a kvalitetu tla možeš podići tako da u zemlju umiješaš svoj vlastiti kompost. Možeš napraviti kompost od posječene trave i lišća iz vrta te ostataka hrane, primjerice od kožice voća i ljuski jaja.

Kad je bogata smjesa nakon nekoliko mjeseci kompostirana, može ju se umiješati u tlo, čime se dodaju hranjive tvari i biološka aktivnost. Ako nemaš vremena čekati za pripremanje vlastitog komposta, možeš ga nabaviti u specijaliziranim trgovinama.

Pažljivo izaberi kulturu

Izaberi biljke koje su prilagođene tvojem podneblju i tlu te koje su otporne na nametnike i bolesti. Posavjetuj se sa stručnjakom oko izbora najpogodnijih kultura.

Njeguj raznovrsnost

Sadnja raznovrsnog cvijeća i drugih biljaka zove se međusadnja. Njena je svrha zaštita zasađenih kultura od nametnika. Mudro je posaditi cvijeće i drugo bilje između i oko povrća tako da oni privuku korisne kukce, koji će se sami boriti protiv nametnika. Možeš pripremiti cvijeće tako da ga prvo zasadiš u posudama, a onda ih presadiš kad narastu 5-8 centimetara.

Saznaj kako se proizvodi organski pamuk...

Mali trikovi

Krizanteme tjeraju kukce

Posadi dalije, krizanteme ili nevene oko vrta. To cvijeće širi jake mirise, koji zbunjuju ili tjeraju kukce u potrazi za usjevima na kojima bi se hranili. Također, isto cvijeće mami nametnike na sebe ili privlači "dobre" kukce, koji ne napadaju usjeve, već same nametnike.

Zaboravi na stres

Tvoj bi organski vrt trebao biti izvor zadovoljstva, a ne stresa. Stoga se okreni bilju koje najbolje uspijeva u tvojoj klimi, kao što su krastavci, rajčice, grah, mahune, krumpir i paprike.

Oni će ti uzrokovati najmanje frustracija i pružiti ti dosta radosti. Napominjemo da onaj tko želi prodati svoje plodove kao organske, mora poštovati propise i zadovoljiti uvjete.

Pročitaj kako se proizvodi organsko vino i kakvu etiketu ima pravo, a kakvu 'lažno' organsko vino...

Prednosti organskog vrta

Najpotpunija i najsveobuhvatnija knjiga o ekološkom vrtlarstvu ''Zdravi vrt'' u izdanju Mozaika knjiga sadrži osnove ekološkog vrtlarstva i nudi savjete o uzgoju povrća, voća i ukrasnog bilja.

Zdravi vrt donosi objašnjenje osnovnih postavki i pravila ekološkog uzgoja bilja te stručne savjete o tome gdje i kako početi, bilo da si početnik ili iskusan vrtlar, bilo da imaš velik vrt ili tek balkonski kutak i nekoliko lončanica.

Više o knjizi saznaj u našoj čitaonici...

Pitaš se koje su prednosti organskog uzgoja?

Odgovori se nalaze u poglavlju 'Što vam organski uzgoj može ponuditi':

  • zdravu prehranu - uzgajajući svoje vlastito organsko voće, začinske biljke i povrće, možeš biti sigurna da je tvoja hrana zdrava i svježa. Također, analize pokazuju da je organski proizvedena hrana nutricionistički bogata po sadržaju vitalnih sastojaka, primjerice vitamina C
  • zdrav okoliš - organska poljoprivreda i vrtlarstvo, koji se ne oslanjaju na umjetna sredstva, malo onečišćuju okoliš. Oni čuvaju i održavaju krajolik - dom divljem svijetu, koji je presudno važnan za suzbijanje štetnika
  • zdrav biljni i životinjski svijet - ne iznenađuje da divlji biljni i životinjski svijet uspijeva na organskim farmama i u organskim vrtovima. Znanstvena proučavanja pokazala su da na organskim farmama postoje mnoge i različite divlje vrste, da ih je više nego na farmama gdje se hrana uzgaja na konvencionalni način
  • zdrava ušteda- organske metode vrtlarenja mogu smanjiti trošak proizvodnje. Ako proizvodiš kompost i lišće, možeš posve prestati upotrebljavati sredstva kojima se poboljšavaju kakvoća i plodnost tla, i možeš uštedjeti mnogo novca u organskoj proizvodnji tako da sam proizvodiš

Goran Milić voli organski džem

Poznati televizijski novinar i urednik Goran Milić nema vrt, samo mu supruga uzgaja cvijeće, ali je upoznat s prednostima organskog uzgoja:

"Putujući Europom vidio sam da se organski uzgoj dvostruko više potpomaže iz raznih fondova nego klasična poljoprivreda. Smatram da je to područje koje bi se i u Hrvatskoj trebalo razvijati. Turisti koji su navikli na organsku hranu u zemljama iz kojih dolaze, i kod nas bi sigurno radije jeli organsko. To vrijedi i za uzgoj voća i povrća i za uzgoj životinja.

Organske namirnice povremeno kupujem, a imam i prijatelje koji se bave organskim uzgojem pa od njih naručujem hranu. Kada biram između organske i konvencionalne hrane, ruka mi uvijek nekako pođe za organskom, osobito kada je riječ o pakiranoj hrani, jer znam da ona koja je organska ne sadrži konzervanse i druge štetne dodatke.

Posebno volim pekemeze i džemove od jagoda i marelica koji imaju certifikate ekološke proizvodnje.

Isto tako, kad vidim jabuku koja ima na sebi pokoju točkicu ili rupicu, znam da je ukusna i da bi ju i crv rado pojeo. Takva mi je puno draža od onih jabuka koje izgledaju kao da su napravljene od voska, a u ustima se raspadaju i imaju brašnastu strukturu."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.