Eko 13. listopada 2009.

Najčešće zelene dileme

Vrecica-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zašto je zdravije piti iz staklene boce nego iz limenke, da li mikrovalna pećnica štedi više energije od pećnice za plin, trebamo li uvijek gasiti računalo i koliko se brže razgrađuje papirnata vrećica od plastične vrećice u okolišu pitali smo doc. dr.sc. Davora Zanellu, tajnika Hrvatskog ekološkog društva

Limenka ili boca?

Staklo se proizvodi od prirodnih materijala poput pijeska i vapnenca i pogodno je za recikliranje - njegovim recikliranjem se smanjuje onečišćenje zraka u procesu proizvodnje za 20%, a onečišćenje vode za 50%.

Aluminij je laki metal, koji se može reciklirati, ali je ekološki vrlo upitan zbog velike potrošnje struje tijekom proizvodnje.

'Staklo je definitivno bolji izbor, ne samo iz razloga manjeg utroška energije kod reciklaže nego iz razloga što aluminijske limenke ispuštaju malu količinu iona aluminija u piće, objasnio je dr. Zanella.

Tajnik Hrvatskog Ekološkog društva objasnio je i zašto bi trebali izbjegavati piti iz alumijskih limenki.

'Postoje znanstveni dokazi da povećana koncentracija aluminija u hrani ili piću može dugoročno uzrokovati Alzheimerovu bolest - tešku, neizlječivu, degenerativnu bolest mozga, koja napada kratkotrajno pamćenje i uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase' , upozorio je Davor Zanella.

Mikrovalna ili pećnica?

Mikrovalna pećnica je najjednostavniji i najefikasniji način podgrijavanja jela, ali još uvijek se nagađa o štetnom utjecaju mikrovalne na zdravlje.

Što preporuča i kako grije hranu, pitali smo dr. Davora Zanellu.

'Za podgrijavanje bi radije koristio mikrovalnu jer troši manje energije, međutim za kuhanje bi radije koristio pećnicu', objašnjava dr.Zanella.

'Hrana pripremljena na klasičan način možda iziskuje više truda i utrošene energije, ali je ukusnija. Sa tom konstatacijom bi se sigurno složili mnogobrojni gurmani', dodaje.

Gašenje računala

Ugasiti računalo ili ga staviti u sleep mode?

'Preporučam ugasiti računalo jer ugašeno računalo ne troši nikakvu energiju niti proizvodi toplinu', kaže Zanella.

Šteti li često paljenje i gašenje samom računalu, pitali smo dr. Zanellu.

'Ova metoda učestalog paljenja i gašenja vjerojatno dugoročno gledano šteti trajnosti samog računala,, ali ionako ste primorani mijenjati kompletan hardware u prosjeku svakih 3 do četiri godine zbog sve zahtjevnijeg softwara', objašnjava Zanella.

Plastična ili papirnata vrećica?

Papirnate vrećice su biorazgradive, a proizvode se od prirodnih materijala poput drva.

Ipak, za proizvodnju plastičnih vrećica u odnosu na papirnate je nužno puno manje energije, te posljedično stvaraju manje zagađenje zraka i vode, kao i manje krutog otpada. No, dugoročno gledano, štetnije su za okoliš.

Plastične vrećice nisu u programu za recikliranje, jer ih je skuplje reciklirati nego proizvesti, pa zbog toga završavaju razbacane po šumama, morima i rijekama, a za njihovu razgradnju potrebno je par stotina godina.

Zanimalo nas je da li dr. Davor Zanella koristi papirnate ili plastične vrećice.

'Niti jedno niti drugo, nego platnenu vreću koju nakon višekratne upotrebe jednostavno operete i ponovno koristite'.

'Ali ako nema izbora onda definitivno papirnata jer se znatno brže razgradi', dodaje Zanella.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.