Eko 29. rujna 2018.

Na konferenciji 'Naša dobra hrana' moći će se razmijeniti stare sorte sjemena

Foto: Sanjin Kaštelan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana bavi se pitanjima održivijih oblika proizvodnje hrane, pravednijih sustava distribucije, ekoloških trendova u vrtlarstvu, održanjem genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena, kao i pitanjem klimatskih promjena

Dobra hrana, permakultura, održivost i bioraznolikost glavne su teme nadolazeće konferencije ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) Naša dobra hrana koja će se održati u subotu, 13. listopada s početkom u 10 h u Kinu Tuškanac.

Predavanja u sklopu konferencije istraživat će održivije oblike proizvodnje hrane, pravednije sustave distribucije, ekološke trendove u vrtlarstvu, održanje genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena i pitanje klimatskih promjena. O tim važnim temama s publikom će, među ostalima, popričati gostujući predavači:

Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica knjige Zeleni kvadrat – zdravlje iz organskog vrta te urednica i voditeljica TV emisije Vrtlarica. Emil Platzer, projektni menadžer Arche Noah – austrijskog društva za očuvanje raznolikosti sjemena i usjeva te Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica i istraživačica, dok će Sendy Osmičević iz ZMAG-a predstaviti projekt Društvena banka sjemena.

Uz razgovore o održivosti prehrambenog sustava, posebna pažnja bit će posvećena i upoznavanju publike s novom EU regulativom za ekološku proizvodnju sjemena koja od siječnja 2021. godine donosi nove mogućnosti za ekološke poljoprivrednike, uzgajivače i sjemenare.

"Održivi i pravedni prehrambeni sustav ne postoji bez onih koji proizvode hranu čuvajući naš okoliš i naše zdravlje, jačajući lokalnu ekonomiju i život u zajednici. Odnos prema proizvođačima hrane temelj je pokreta prehrambenog suvereniteta i agroekologije koje zagovaramo na konferenciji Naša dobra hrana i u radu udruge ZMAG. U Hrvatskoj koja je obilježena masovnim iseljavanjem i odumiranjem ruralnih područja, nedostatkom znanja i radne snage u proizvodnji hrane, zagađenim i slabim tlom, potporama velikim proizvođačima kroz subvencije i monopol na tržištu, sveprisutnom nezdravom hranom na policama, vrtićima i školama, ekološki proizvođači hrane centar su naše solidarnosti i jačanja održivosti. Upoznajte ih na konferenciji Naša dobra hrana i doznajte koje probleme imaju i s kojim izazovima se suočavaju, što ih inspirira i zašto biraju hraniti nas umjesto poslati nam razglednicu iz Dublina ili Toronta" – izjavio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Konferenciju će pratiti i dodatni program koji uključuje razmjenu sjemena, projekciju dokumentarnog filma Sjeme: neispričana priča i stručnu radionicu Plodnost tla.

Na konferenciji mogu sudjelovati svi zainteresirani. Ulaznica za konferenciju uključuje sva predavanja, a moguće ju je kupiti po cijeni od 70 kn putem sustava Entrio: www.entrio.hr/event/nasa-dobra-hrana-konferencija-o-odrzivosti-prehrambenog-sustava-5381

 | Author: Sanjin Kaštelan Foto: Sanjin Kaštelan

Razmjena sjemena

Za vrijeme trajanja konferencije, u subotu, 13. listopada od 10 do 18 sati u predvorju Kina Tuškanac održat će se razmjena sjemena starih sorti sjemena. ZMAG-ova razmjena sjemena namijenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Razmjene sjemena pružaju mogućnost živog kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

Filmska projekcija

Kao uvod u konferenciju, u petak, 12. listopada s početkom u 19 sati u Art kinu Grič (Jurišićeva 6) bit će prikazan dokumentarni film Sjeme: neispričana priča o sjemenu kao jednom od najvrjednijih resursa koje u kontroli drže velike biotehnološke i kemijske tvrtke. Dokumentarac prati skupljače sjemena koji štite 12.000 godina staro nasljeđe hrane i bore se kako bi obranili budućnost naše hrane. Ulaznice će se moći kupiti na blagajni kina na dan projekcije po cijeni od 20 kn.

Jabuke-Trgovina Možda te zanima... Četiri velika mita o organskoj hrani Eko

Polje-Us Možda te zanima... Trendovi u organskoj proizvodnji Eko

Stručna radionica

Stručna radionica Plodnost tla, koju će voditi Bruno Motik, Cvijeta Biščević i Igor Zlojtro održat će se u nedjelju 14. listopada na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Na radionici će svi zainteresirani moći naučiti kako postići veće i stabilnije prinose u poljoprivredi pomoću pravilnog upravljanja tlom i korištenjem bioloških pripravaka. Radionica je primjenjiva za vrtlarstvo, ratarstvo, voćarstvo i uzgoj pašnjaka, a obuhvaća znanost pravilnog kompostiranja, izradu bioloških pripravaka te mikroskopiranje uzoraka tla. Više informacija dostupno je na web stranici www.zmag.hr.

Više informacija: https://www.zmag.hr/nasa-dobra-hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.