Eko Eko dom 09. ožujka 2017.

Mukimono - voće i povrće u službi umjetnosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na spomen brokule ili cvjetače, prva asocijacija su uvijek uspomene iz djetinjstva, trenutci kada nas je mama tjerala da pojedemo svoju porciju povrća do kraja. Ipak, u Japanu voće i povrće ima mnogo šire značenje od puke prehrambene namirnice. Tamo od obične jabuke nastaju prava mala umjetnička djela.

Mukimnono je drevna japanska vještina rezbarenja voća i povrća. Smatra se da je nastala prije više od tisuću godina, ali veću popularnost ima od 17. stoljeća na ovamo.

U većini slučajeva, vještina mukimono se koristi za oblikovanje ukrasa jelima u svečanim prigodama. Dok god se pri rezbarenju poštuju higijenski standardi, ova umjetnička djela su jestiva.

Kineski vertikalni vrtovi godišnje će apsorbirati 25 tona ugljičnog dioksida

Do prije par godina, mukimono nije bio osobito poznat izvan granica Japana, ali stvari se mijenjaju otkad je na scenu stupio mukimono umjetnik Gaku. On na svom Instagram profilu redovito objavljuje svoja djela i tako popularizira ovu nadasve kreativnu aktivnost.

 

基本ですねー

A post shared by 岳 (@gakugakugakugakugaku1) on

Ako se i sama želiš okušati u ovoj vještini, pokušaj slijediti jednostavne upute za izradu ružica od rotkvica i krastavaca. Sretno!

Čistiš li svoj ovlaživač zraka redovito?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.