Eko Mijenjam se na zeleno! 26. listopada 2021.

Mobilne aplikacije koje nam mogu pomoći u zelenijem životu

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi što pozitivnije utjecale na naš planet i uključile svoju publiku u ekološke pokrete, organizacije su počele izrađivati aplikacije za pametne telefone. Svatko od nas može svakodnevno napraviti mali korak prema čišćem okolišu.

Naš planet suočava se s velikom ekološkom krizom, ogromnim onečišćenjem i globalnim zatopljenjem i mnoge svjetske tvrtke sve više se okreću ekološki prihvatljivijim načinima proizvodnje. A promjena kreće od nas samih i svatko od nas može učiniti nešto za okoliš i to kroz nekoliko klikova na svom mobilnom telefonu. 

Odabrali smo nekoliko aplikacija za zaštitu okoliša koje će ti pomoći u stvaranju navika donošenja ekološki prihvatljivijih odluka i prelasku na "zeleni" način razmišljanja.

JouleBug je aplikacija koja kroz sustav nagrađivanja nastoji naše svakodnevne odluke učiniti održivima i ekološki prihvatljivima. Za svaku tvoju dnevnu ekološki prihvatljivu odluku aplikacija će te nagraditi i podijeliti značku, primjerice kad poneseš platnenu torbu u trgovinu ili odeš na posao biciklom ili pješke. Aplikacija nudi video vodiče, savjete i trikove i pregršt korisnog sadržaja kroz koji ćeš saznati kako na dnevnoj razini možeš pomoći okolišu, a svoju aktivnost možeš podijeliti i s prijateljima.

Forest je aplikacija za sve one koji su pomalo ovisni o mobitelu i imaju problem s fokusiranjem na svoje radne zadatke. Cilj aplikacije je udaljiti korisnike od mobitela, društvenih mreža i web stranica koje im odvlače pažnju i smanjuju produktivnost te ih motivirati da se usredotoče na posao. Budi produktivna u stvarnom životu i posadi i uzgoji virtualno stablo na zaslonu ekrana. Sama određuješ koliko dugo se želiš baviti uzgojem stabla, odnosno koliko dugo želiš biti usredotočena na posao i ne želiš smetnje sa svog mobitela, a ako napustiš aplikaciju zbog toga jer želiš provjeriti društvene mreže, tvoje stablo ili cvijet će prestati rasti. A najbolje je što ova aplikacija sadi drveće i u stvarnom svijetu kroz akcije dobrotvorne organizacije Trees for the Future u afričkim zemljama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Forest (@forest_app)

Oroeco je aplikacija koja prati i izračunava koji je tvoj karbonski otisak na planetu, tj. koliko štetnih plinova šalješ u atmosferu svojim svakodnevnim radnjama kao što su potrošnja električne energije, prijevoz, prehrana i slobodne aktivnosti. Svaki put kad se voziš autom ili pojedeš meso životinje uzgojene na području gdje je prije bila šuma ili naručiš paket koji ti šalju preko cijelog svijeta, doprinosiš ogromnoj količini ugljičnog dioksida i metana koji se odašilju u atmosferu. Ova aplikacija pomaže nam shvatiti koji je naš svakodnevni utjecaj na okoliš i savjetuje nas kako donositi pametnije odluke. 

Bicikl je za okoliš puno zdravija i bolja varijanta od automobila, a i u našoj zemlji možeš pronaći mnoge predivne staze pogodne za bicikliranje i to pomoću aplikacije Bikemap. Aplikaciju su dizajnirali biciklisti za bicikliste koji mogu preuzeti podatke o više od milijun staza i cesta pogodnih za bicikliranje u više od 80 zemalja, a uz to i dobiti savjete iz prve ruke koja mjesta posjetiti i dijeliti iskustva s aktivnim korisnicima.

 | Author: Bikemap Foto: Bikemap

HowGood sadrži ogromnu bazu ocjena prehrambenih proizvoda koje pomažu korisnicima u donošenju ekološki održivih odluka. Svaki proizvod je ocijenjen postupcima obrade i ponašanjem tvrtke, tako da korisnik može odabrati one prehrambene proizvode koji su ekološki prihvatljivi i pripremljeni uz minimalnu obradu.

Slična je i aplikacija Good On You, ali se odnosi na proizvođače odjeće i obuće. Kad kupuješ omiljene brendove ili pronađeš neki novi, provjeri u aplikaciji koju ocjenu imaju njihovi proizvodi. Na taj način saznat ćeš više o etičkom poslovanju i održivosti proizvodnje tvrtke jer ocjene se daju na temelju zaštite okoliša i životinja, ali i prava radnika.

Zanima li te jesu li tvrtke čije proizvode kupuješ u skladu s tvojim vrijednostima, možeš preuzeti aplikaciju Buycott. Pomoću nje možeš pretražiti različite kampanje koje se bave problematikom koja te zanima i pridružiš joj se, primjerice za zabranu testiranja na životinjama. Kad kupuješ, skeniraj barkod proizvoda i pomoću aplikacije saznat ćeš kako je nastao i je li bio testiran na životinjama. Čak možeš izravno poslati poruku tvrtki, a aplikacija će ti preporučiti alternativni proizvod.

 | Author: Buycott Foto: Buycott

Pomoću aplikacije Clean Beauty možeš provjeriti sastojke i alergene u kozmetičkim proizvodima (npr. šminka, lakovi za nokte, boje za kosu i drugo). Potrebno je samo fotografirati popis sastojaka, a aplikacija će prepoznati štetne sastojke kao što su endokrini disruptori, komedogena sredstva ili nanomaterijali i ponuditi objašnjenje zašto su štetni za tebe i okoliš.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.