Eko 16. kolovoza 2023.

Mikroplastika pronađena u ljudskom srcu

srce
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije godinu dana mikroskopski komadići plastike pronađeni su u krvotoku ljudi, a sada su liječnici otkrili tragove i u samom srcu.

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku unutar tkiva ljudskog srca. "Gdje god znanstvenici traže mikroplastiku, ona se nalazi", stoji u priopćenju o novom istraživanju, navodi Futurism. Bilo da se radi o hrani, vodi, zraku ili čak nekim dijelovima ljudskog tijela, mikroplastika je apsolutno svuda, a čini se kako ljudsko srce nije pošteđeno.

Međunarodni tim istraživača proveo je pilot istraživanje prikupljajući uzorke srčanog tkiva od 15 pacijenata tijekom operacije srca, kao i uzorke krvi od polovice tih sudionika. Preliminarni rezultati objavljeni u časopisu Environmental Science & Technology pokazuju da su znanstvenici otkrili desetke do tisuće pojedinačnih komadića mikroplastike u većini uzoraka tkiva, te da su količine i materijali varirali među sudionicima.

Tim je otkrio osam vrsta plastike u tkivima, uključujući polietilen tereftalat, koji se uglavnom nalazi u odjeći od poliestera, te polivinil klorid ili PVC. Uzorci krvi svih sudionika također su sadržavali sitne čestice plastike različitih vrsta, no, zanimljivo, nakon operacije njihova prosječna veličina se smanjila. Iako ovo nije prvi put da su materijali zaostali u ljudskim tijelima nakon kirurških zahvata, ovo pilot istraživanje ističe kako mikroplastika poput one pronađene kod ovih 15 pacijenata može biti unesena bez liječničke pogreške.

"Rezultati pokazuju kako invazivni medicinski postupci predstavljaju zanemaren put izloženosti mikroplastici, pružajući izravan pristup krvotoku i unutarnjim tkivima", ističu u priopćenju. Naravno, potrebne su veće i obuhvatnije studije kako bi se utvrdilo koliko je ovaj problem zapravo uobičajen, no ovi preliminarni rezultati su dovoljan dokaz da je potrebno više istraživanja fokusirati na ovu temu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Točne posljedice prisutnosti plastike u tijelu nisu potpuno jasne

Znanstvenici proučavaju mikroplastiku, definiranu kao čestice manje od pet milimetara u promjeru, već četvrt stoljeća, navodi National Geographic. Richard Thompson, znanstvenik sa Sveučilišta u Plymouthu, skovao je taj izraz 2004. godine nakon što je pronašao hrpu plastičnih komadića veličine zrna riže na jednoj engleskoj plaži. U narednim godinama, znanstvenici su pronašli mikroplastiku diljem svijeta, od dna Marijanske brazde do vrha Himalaje.

Mikroplastika se nalazi u soli, pivu, svježem voću i povrću te pitkoj vodi. Čestice u zraku mogu putovati oko svijeta u nekoliko dana i padati s neba poput kiše. Iako se njihova prisutnost lako otkriva, puno je teže utvrditi nanose li štetu. Plastika se sastoji od kompleksne kombinacije kemikalija, uključujući aditive koji joj daju čvrstoću i fleksibilnost. I plastika i kemijski aditivi mogu biti toksični. Studija iz 2021. godine identificirala je više od 10 tisuća jedinstvenih kemikalija koje se koriste u plastici, od kojih je više od 2400 potencijalno zabrinjavajuće, kaže Scott Coffin, znanstvenik u Upravi za kontrolu vodnih resursa savezne države Kalifornija. Mnoge nisu adekvatno regulirane u mnogim zemljama, navodi se u istraživanju, uključujući 901 kemikaliju koje nisu odobrene za uporabu u ambalaži hrane u nekim zemljama.

Mjeriti moguće štetne učinke plastike na ljude mnogo je teže nego na životinjama. U laboratorijskim testovima se pokazalo da mikroplastika može oštetiti ljudske stanice, uključujući alergijske reakcije i smrt stanica. No, dosad nije provedeno epidemiološko istraživanje koje dokumentira, na velikom broju ljudi, vezu između izloženosti mikroplastici i utjecaja na zdravlje.

U dosadašnjim istraživanjima pronađene plastične čestice su bile uglavnom nanoplastika, odnosno manje od jednog mikrometra. Čestice pronađene u studiji krvi bile su dovoljno male da bi mogle biti inhalirane, iako je također moguće da su bile progutane. Mogu li takve čestice prijeći iz krvi u druge organe, posebno u mozak, koji je zaštićen jedinstvenom, gusto isprepletenom mrežom stanica koja tvori barijeru, nije jasno, no novi nalazi mikroplastike u tkivu srca možda su prvi dokaz da je to moguće. 
 

Možda te zanima... Mikroplastika prvi put nađena u krvi, ne zna se još kako će utjecati na zdravlje Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.