Eko 25. rujna 2009.

Med pobjeđuje stres i nervozu

Med-Zk
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Medne mješavine meda, cvjetnog praha, propolisa i matične mliječi tajna su receptura 50 godina stare obiteljske manufakture Petrović, jednog od najpriznatijih hrvatskih proizvođača produkata od pčelinjih proizvoda

Apiterapija, kao grana prirodne medicine, stara je koliko i čovječanstvo, a primjena pčelinjih produkata u cilju očuvanja zdravlja ili kao terapija za liječenje različitih bolesti u današnje doba vraća se kao podrška spoznajama suvremene medicine.

Spomene li se da med sadrži oko 200 aktivnih komponenti potrebnih za razvoj i pravilno funkcioniranje organizma koje ni najsuvremeniji laboratoriji ne mogu sintetski proizvesti, status apiterapije kao 'princeze' prirodne medicine postaje jasniji.

No, blagodati pčelinjih proizvoda ne završavaju na medu, objašnjava magistra biologije Snježana Weltinger, 'pčelica' iz laboratorija Petrović.

Prah sakupljen sa prašnika cvjetova zapravo je kompletan obrok u malom, jer sadrži znatne količine minerala, nešto vitamina, proteine, šećere i masti, objašnjava mr. Weltinger.

Zanimljivo je istaknuti da cvjetni prah sadrži sve čovjeku poznate aminokiseline, te više od 5000 enzima i koenzima koji imaju izuzetan učinak na krvnu sliku, probavni i živčani sustav.

Matična mliječ najbogatiji je izvor pantotenske kiseline, esencijalne tvari zaslužne za rast i razvoj stanica. Mliječ se preporuča kod

  • trajnog umora,
  • opće slabosti
  • tjelesnih i umnih napora
  • tumora

Osim u liječenju bolesti dišnog, probavnog, krvožilnog, urogenitalnog sustava te dijabetesa proizvodi manufakture Petrović, poput mješavina pčelinjih proizvoda te tinktura propolisa i flavonoida, namijenjeni su i liječenju 'bolesti' suvremenog čovjeka - stresa.

Med za živce

'Petrovićeva' mješavina ciljano izbalansiranog sastava odlična je nadopuna klasičnoj, medikamentoznoj terapiji u liječenu poremećaja vezanih uz duševne bolesti.

Dugogodišnja iskustva pokazuju da je med za živce efikasna potpora  u liječenju depresije koja je, nažalost, jedna od rastućih bolesti  u suvremenom  svijetu, objašnjava magistra Weltinger.

Preporuča se osobama izloženim dugotrajnim psihičkim naporima te pomaže kod lakših oblika depresivnog ponašanja.

Uklanja problem umora, bezvoljnosti, nesanice i poboljšava koncentraciju i pamćenje. Nema nuspojava i ne stvara naviku ni tijekom dugotrajnijeg korištenja.

Manufaktura Petrović

Apiterapija na hrvatskim prostorima datira još iz 12 st., a posljednjih 50-tak godina obitelj Petrović izrađuje pripravke na bazi pčelinjih produkata koji  su provjerene kvalitete i zajamčeno hrvatskog porijekla.

U maloj manufakturi stvorena je paleta ljekovitih i kozmetičkih proizvoda čiji se sastav neprekidno usavršava. Široka paleta proizvoda obuhvaća pripravke koji pomažu u saniranju tegoba dišnog, probavnog, urogenitalnog, krvožilnog i živčanog sustava, a zbog sve većeg broja osoba oboljelih od dijabetesa, formirana je i linija za dijabetičare.

Med protiv stresa

Podloga meda protiv stresa je bagremov med koji djeluje kao prirodni sedativ i ublažava negativne učinke napetosti.Visoka koncentracija cvjetnog praha 'hrani' živčane stanice, a aminokiselina triptofan glavno je 'gorivo' za nastanak hormona serotonina.

Serotonin je jedan od najmoćnijih tjelesnih modulatora raspoloženja, spavanja i svijesti o boli. Njegovo kolebanje može izazvati depresiju, tjeskobu, neumjereno prejedanje, nesanicu i glavobolju.

Matična mliječ jedina je prirodna tvar koja prodire kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice, a samim time usporava proces starenja.

Zbog svih navedenih svojstava med protiv stresa odličan je izbor kao prevencija ili terapija negativnih učinaka stresa na psiho-fizičko zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.