Eko Eko dom 09. studenoga 2017.

Konačno - odsada je zakonski zabranjeno ubijati životinje u skloništima!

Foto: Prijatelji životinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U subotu 11. studenoga 2017. godine, od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održat će se akcija „Udomljavanje je fora”, u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba „Dumovec” te u suradnji s udrugom Prijatelji životinja.

Ova akcija posvećena je nedavnom stupanju na snagu novog Zakona o zaštiti životinja i njegovoj najvažnijoj odredbi – zabrani ubijanja životinja u skloništima

Događanje će u 9:30 sati posjetiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je već ranije pohvalio u novom Zakonu odredbu o prestanku ubijanja životinja u skloništima istaknuvši da se ta odredba provodi u Zagrebu već godinama. Građani će moći na štandovima dobiti više informacija, potpisati peticije, naći neke od artikala čijom kupnjom pomažu radu za životinje, a moći će upoznati i pse iz skloništa koji traže dom te pomoći napuštenim životinjama.

Udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju

Novi Zakon o zaštiti životinja donosi mnoge pozitivne novosti među kojima je najveće oduševljenje izazvala vijest da smo postali zemlja koja udomljava napuštene životinje umjesto da ih kažnjava usmrćivanjem u skloništima. Zagrebačko sklonište u Dumovcu, najstarije hrvatsko no kill sklonište, primjer je kako kvalitetnim radom i sva druga skloništa u Hrvatskoj mogu svim životinjama pronaći trajni dom.

Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

 | Author: Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja

Povodom stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja Prijatelji životinja javili su se svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te im pružili najbitnije informacije vezane uz novi Zakon. Upozorili su ih na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

Što je ključno za provođenje ovog Zakona?

Ključni za dobar rad i provođenje novog Zakona su: osnivanje skloništa za životinje; konstantno provođenje edukacija građana o zbrinjavanju, udomljavanju i kastraciji životinja, a lokalnih zajednica o kontroli provedbe mikročipiranja i mnogim drugim obvezama; Info centri koje treba osnovati za cijelu Hrvatsku; promocija udomljavanja te suradnja nadležnog ministarstva, komunalnih redara, veterinarskih inspektora, veterinara, odgovornih osoba u općinama, gradovima i županijama, udruga za zaštitu životinja, institucija i svih građana.

Više informacija, dopis gradovima i općinama te pregled novosti u novom Zakonu mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.