Eko 17. prosinca 2020.

Konačno dobra vijest vezana za klimatske promjene

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su otkrili klimatsko utočište za koraljne grebene u blizini obala Kenije i Tanzanije koje bi moglo postati top mjesta podvodne bioraznolikosti.

Koraljali su neka vrsta svetišta i utočišta za divlji život u oceanima i njihovo izumiranje koje se događa zbog zagrijavanja je prijetnja svima njima. Sada je pronađeno utočište koralja. Tim McClanahan, autor studije o utočištima koralja objavljenoj ovog mjeseca u časopisu Advances in Marine Biology, već više od desetljeća traži utočišta koralja na zapadu Indijskog oceana. "Jako sam uzbuđen zbog otkrića", rekao je McClanahan. “To nam daje nadu. Neke dobre vijesti u tmurnim vremenima."

Morski biolozi plivaju oceanom kako bi pronašli i zaštitili područja u kojima grebeni imaju najbolje šanse za preživljavanje klimatske krize. McClanahan, vodeći znanstvenik Društva za zaštitu divljih životinja, koji živi i radi u Mombasi u Keniji, rekao je da je doživio prosvjetljenje kad je shvatio zašto je greben tako bogat divljinom. Obala ima najveću gustoću dupina u istočnoj Africi, a u dubokim vodama plivaju koelakanti, ribe za koje se nekad vjerovalo da su izumrle. "Pomislio sam zašto su sve životinje ovdje? I shvatio da je to zbog Kilimandžara", rekao je.

 
 

Hladna voda štiti koralje od epizodnih događaja zagrijavanja

Koraljno utočište, koje se proteže od Shimonija, 50 kilometara južno od Mombase u Keniji do Dar es Salaama u Tanzaniji, napaja se hladnom vodom iz dubokih kanala formiranih prije tisuće godina ledenjačkim oticanjem s Kilimandžara i planina Usambara. Čini se da hladna voda štiti koralje od epizodnih događaja zagrijavanja poput El Niña. McClanahan je postavio mjerače temperature duž obale i za njihovo praćenje koristio satelitske podatke. Ustanovio je da se spinner dupini (Istočnopacifički dupin pripada porodici oceanskih dupina. Poznat je po svojim akrobatskim vratolomijama u zraku) su među vrstama koje se dobro snalaze u novootkrivenom koraljnom utočištu.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock
 

Ispostavilo se da postoji dugačak dio od kenijskih voda do Dar Es Salaama gdje ovi događaji s toplom vodom poput El Niña ne prodiru. Dakle, koralji koje ubija stres (postaju bijeli, gube svoju crvenu ili smeđu boju) uslijed zagrijavanje vode su izvan tog područja te unutar područja, od oko 400 kvadratnih kilometara, oni zadržavaju svoju boju i svoje zdravlje. Oni su crveni i smeđi. Moj ih istraživački partner voli nazivati: 'sretni koralji'", kaže  McClanahan za The Guardian i objašnjava da je na zapadu Indijskog oceana pronašao tri potencijalna koraljna utočišta, ali samo za ovaj dostupni su znanstveni dokazi koji su "prilično snažni."

 
 

Dio njegovog istraživanja bio je ispitati mogu li se, ako se ribarstvom bolje upravlja učinci globalnog zagrijavanja ublažiti u oceanu. "Naša studija pokazuje da bi topla voda mogla opustošiti grebene, ali ovo područje moglo bi postati nevjerojatno važno utočište u koje će se morske vrste slijevati kako bi pronašle spas od klimatskih promjena", rekao je. "Ako je dobro zaštićen, ovaj ključni prekogranični morski ekosustav ostat će dragulj biološke raznolikosti za cijelu istočnoafričku obalu." Nažalost, klimatska kriza nije jedina prijetnja biološkoj raznolikosti područja i novootkrivenom utočištu. Neodrživi ribolov se nastavlja i postoje budući planovi za obalni razvoj, uključujući luku na sjeveru Tanzanije.

 
 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mawow

      My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does. Give it a shot yourself...Visit Now... earn75.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.