Eko 03. veljače 2021.

Koliko sati dnevno spavaju psi i pripadnici kojih pasmina su najpospaniji?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S divljenjem gledaš svoju krznenu bebu nakon duge jutarnje šetnje, a ona je već zalegla na podu: jezik van, sve četiri u zrak, a lagano hrkanje već se čuje iz njuške?

Prođe nekoliko sati i vrijeme je za ručak. No, nakon kruga oko kuće, tvoje štene je već umorno i još uvijek spava. Pa sigurno se pitaš koliko zapravo psi spavaju? Reader's Digest ti donosi odgovore na sve tvoje nedoumice vezane uz pseći san.

Koliko sati dnevno psi spavaju?

U prosjeku psi spavaju od deset do 12 sati dnevno, kaže dr. Rachel Barrack. A postoje čimbenici koje treba uzeti u obzir kada razmišljaš o tome koliko dugo se nalaze u carstvu snova - na primjer, njihovu dob. Koliko dugo psi spavaju kad su vrlo mladi? Odgovor je iznenađujuć: "Normalno je da štenad spava i do 20 sati dnevno", kaže dr. Sara Ochoa.

Kako dob utječe na to koliko psi spavaju?

Zašto mladi psi toliko spavaju? Kad se tvoj štenac ne igra, on obično spava od silne iscrpljenosti. Tijela u razvoju trebaju puno energije i to ponajviše tijekom igranja, a energija im treba i za rast, objašnjava dr. Ochoa. Iako su na suprotnom kraju dobnog spektra, stariji psi spavaju gotovo jednako kao i štenad. "Stariji psi dugo će drijemati, nakon čega slijede razdoblja laganog kretanja po kući, pa još jedan spavanac", napominje dr. Ochoa. 

Možda te zanima... Psi više slušaju svoje vlasnice nego vlasnike Eko

Kako veličina i pasmina utječu na to koliko psi spavaju?

Što je pas veći, to mu je potrebno više energije za kretanje. Stoga se čini da veći psi uglavnom spavaju više od malih pasa. “Psi vrlo velikih pasmina poput mastifa i sv. Bernarda imaju tendenciju spavati puno više od ostalih pasmina. To je vjerojatno zbog njihove ogromne veličine. Mastifi i sv. Bernardi mogu težiti više od 200 kilograma”, kaže dr. Ochoa. Manji psi možda manje spavaju, ali su i manje aktivni i provode puno vremena opuštajući se po kući. “Čak i maleni pas koji je vrlo aktivan još uvijek ne sagorijeva jednako kalorija te mu nije potrebna količina energije koja je potrebna mastifu. Stoga uglavnom ne moraju toliko spavati ”, objašnjava dr. Ochoa. 

Koja pasmina najviše spava?

Ipak veličina psa ne igra toliku ulogu koliko pasmina odnosno vrsta. "Čini se da radne pasmine koje su tradicionalno imale vrlo aktivne uloge, primjerice Border Collies, daju prednost radu i igri više nego spavanju, dok "psi u krilu" poput pekinezera više vole odmor", objašnjava dr. Jennifer Coates, stručnjakinja za veterinu u tvrtki Chewy. Kaže da to također puno ovisi o pojedinom psu. "Čak i unutar istog legla pronaći ćeš pse koji spavaju više i one koji spavaju manje", rekla je za RD.com.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Utječe li pseća okolina na to koliko psi spavaju?

Pasmina utječe na njihov karakter i određuje hoće li biti više atletski raspoloženi ili tromi, ali njihovo okruženje ponajviše pojačava ponašanje. “Psi koji imaju posao, poput policijskih pasa i pasa vodiča, obučeni su da budu na oprezu. Oni će provoditi manje vremena spavajući od pasa koji vode manje aktivan život“, kaže dr. Barrack.

Spavaju li psi puno tijekom dana?

Svi psi drijemaju tijekom dana, što je ujedno i tipičan pseći način života. No, dr. Coates, kaže ako primjećuješ kako je tvoj psić odjednom pospaniji nego inače, to bi mogao biti jedan od znakova da je zapravo bolestan.

Možda te zanima... Ove fotografije nestašnih psića izmamit će ti osmijeh i na najtmurniji dan Psiha i seks

Spavaju li psi kad im je dosadno?

Da, ali, prema dr. Coatesu to nije nužno loše: "Čini se da psi pribjegavaju spavanju kad nemaju što drugo raditi, pogotovo ako su nedavno bili zauzeti", objašnjava ona. Zapravo, ona misli da ovu sklonost psa možeš iskoristiti u svoju korist. "Ako imaš psa koji ima tendenciju upadati u nevolje kad ostane sam, pobrini se da tvoj pas dobije tjelesnu vježbu ili mentalnu stimulaciju prije nego što odeš, velike su šanse da će sami provesti vrijeme spavajući", savjetuje. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Koliko psi spavaju ako su bolesni?

Osim što su prekriveni krznom i imaju rep, psi su sličniji ljudima nego što mislimo, uključujući imunološki sustav. "Ako je tvoj ljubimac bolestan, odmor je vrlo važan za njegov oporavak", kaže dr. Ochoa.“Tvoj pas mora puno spavati kad se oporavlja od bolesti. Tijekom spavanja njegov imunološki sustav treba upotrijebiti dragocjenu energiju za borbu protiv bolesti, umjesto da je preusmjeri na kretanje ili igranje."

Što, ako pas previše spava?

Previše sna način je da prepoznaš da s tvojim ljubimcem nešto nije uredu. "Neki razlozi povezani s povećanom količinom sna mogu biti promjene uobičajenih rutina, poput promjene u unosu hrane ili vode ili nedovoljno aktivna štitnjača, depresija i zdravstveni problemi poput Lymeove bolesti, dijabetesa, dolinske groznice, unutarnjih parazita i bolesti srčanih crva ", Kaže dr. Randy D. Aronson, VMD. Sad, kad bi tvoj četveronožni prijatelj znao razgovarati, kazao bi ti što ga muči.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.