Eko 02. prosinca 2015.

Kokosovo ulje - nova nada protiv kandide

Kokos_9
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada su miševe hranjene goveđim lojem i sojinim uljem počeli hraniti kokosovim uljem za samo četiri dana broj gljivica Candida albicans u njihovim crijevima se značajno smanjio. Na temelju ovog istraživanja znanstvenici očekuju da će se kokosovo ulje pokazati kao učinkovita alternativa lijekovima protiv gljivičnih infekcija i to tako da se ulje koristi u sklopu dijete

Sprječava razmnožavanje gljivica?

Gljivice Candida albicans normalno žive u probavnom traktu, ali ako je tvoj probavni sustav u disbalansu ili bolestan,one se nekontrolirano razmnožavaju i uzrokuju infekcije koje u nekim slučajevima mogu biti i smrtonosne. Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva i moglo bi pomoći u liječenju i prevenciji gljivičnih oboljenja, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da je kod miševa hranjenih s kokosovim uljem zapažen 10 puta manji rast Candide u crijevima, nego kod miševa hranjenih goveđim lojem ili sojinim uljem. Kada su miševe hranjene goveđim lojem i sojinim uljem počeli hraniti kokosovim uljem za samo četiri dana broj gljivica Candida albicans u njihovim crijevima se značajno smanjio. Na temelju ovog istraživanja znanstvenici očekuju da će se kokosovo ulje pokazati kao učinkovita alternativa lijekovima protiv gljivičnih infekcija i to tako da se ulje koristi u sklopu dijete.

Pročitaj recenziju organskog kokosovog ulja.

Nada za najslabije

Znanstvenici se nadaju i da će moći koristiti kokosovo ulje kod dojenčadi hospitalizirane zbog visokog rizika od sistemske kandidijaze (najteži oblik oboljenja i često se završava fatalno). Poznati su sljedeći klinički oblici: sepsa, meningitis, pijelonefritis i dr. Sistemska kandidijaza se razvija tijekom malignih i drugih teških oboljenja i stanja, zatim kod AIDS-a i u narkomana. Tako se klinička slika kandidijaze kombinira s kliničkom slikom osnovnog oboljenja.

"Na primjeru s miševima pokazali smo da uvođenje kokosovog ulja u dijetu može biti za sada jedini način da se bez uporabe lijekova smanji broj C. albicans u crijevima. A također nam je i izazov da pokušamo utvrditi vezu između hrane koja se konzumira i mikroba u tijelu, odnosno da dokučimo zašto neki mikrobi pod određenim okolnostima uzrokuju bolest",objasnili su znanstvenici.

Pročitaj više o tome kako octom ukloniti gljivice.

Odair i primjena

Opće preporuke za odraslu osobu su od 2 do 4 žličice kokosovog ulja na dan. Možeš ga uzeti u obliku čistog ulja kao dodatak prehrani ili ga možeš koristiti u svakodnevnoj pripremi jela. Kada kupuješ kokosovo ulje, obrati pozornost na to da na ambalaži piše hladno prešano, a kao dodatni plus je svakako organski uzgoj. Ulje dobiveno metodom hladnog prešanja smatra se najkvalitetnijim, no po stupnju kvalitete rafinirano ulje ne zaostaje previše. Unatoč tome što se procesom rafinacije gubi određeni udio hranjivih tvari, najjači adut kokosovog ulja, a to su srednje lančane masne kiseline, ostaju nepromijenjene.

Klikni i pročitaj savjet nutricionista o prednostima i nedostacima kokosovog ulja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.