Eko 13. listopada 2023.

Koje povrće i voće se smije jesti s opožarenog područja i što sa životnijima?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) trenutno u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede RH i drugim institucijama izrađuje hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja koja može nastati zbog posljedica požara koji je izbio u krugu tvrtke za obradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest.

HAPIH je izdao preporuke što se može i kako konzumirati na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, dok se čekaju daljnje analize: 

  • Sve voće te plodovito povrće (npr. paprika) i korjenasto (npr. mrkva, peršin) može konzumirati ako se dobro opere i/ili oguli.
  • Ne preporučuje se konzumacija lisnatog povrća npr. salate i blitve, jer ju je teže oprati zbog velike i neravne površine. Iz istog razloga ne preporučujemo branje i konzumaciju ljekovitog bilja.
  • Što se tiče kupusnjača, potrebno je skinuti sve površinske listove, dobro oprati te se i one mogu konzumirati.
Možda te zanima... Veliki požar u Osijeku: Osim zraka, zagađeno je i tlo Eko

Životinje držati u zatvorenim prostorima

Dok traje izdimljavanje, gdje god je još uvijek osjeti neugodan miris s površina zahvaćenim požarom, životinje bi se trebale držati u zatvorenim i natkrivenim prostorima. To se odnosi na stoku, perad i pčele te ih također ne bi trebali hraniti hranom koja je bila izložena česticama dima.

Pri tome je preporuka ne puštati životinje na pašu u područjima obuhvaćenim širenjem dima. U hranidbi ne koristiti trave, djeteline i lucernu u svježem stanju iz otkosa nakon izbijanja požara, niti sijeno pripremljeno nakon izbijanja požara. Nadalje, preporučujemo obratiti dodatnu pažnju i pratiti zdravstveno stanje životinja te o svim neuobičajenim pojavama žurno izvijestiti veterinarsku službu.


"Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obaviještena", priopćili su iz HAPIH-a

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.