Eko 24. listopada 2019.

'Klinika plodnosti' za koralje možda će spasiti podmorske ljepotane

Foto: The Florida Aquarium/Facebook

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Svijet je na putu da izgubi do 90% svojih koraljnih grebena u narednih 30 godina", kaže U.N.

Prva vrsta koralja u Atlantskom oceanu nastala tehnikom koja se zove "inducirani mrijest" potaknula je nadu za novim načinom kojim bi se moglo pomoći svjetskim koralnim grebenima koji pate, prenosi Today.

"Ovo je prvi veliki korak na dnu vrlo visokog stubišta", rekao je Keri O'Neill, stariji znanstvenik Floridskog akvarija u Apollo Beachu i vođa inicijative za mrijest pod nazivom "Project Coral."

Koralj u obliku stupa proizveden naporima potpomognute reprodukcije naveden je i na popisu ugroženih vrsta. Navedena vrsta nije se uspjela razmnožiti u svom prirodnom okruženju na Floridskom grebenu - gdje je odumiranje koralja veoma ozbiljno, samo 6% grebena je ostalo prekriveno živim koraljima.

Koraljni grebeni širom svijeta opustošeni su kombinacijom zagrijavanja oceana, onečišćenja koje stvara čovjek i koraljnih bolesti.

Najveći na svijetu, australski Veliki koraljni greben, nedavno je ocijenjen kao vrlo ugrožen, nakon masovnog umiranja koralja u posljednjih nekoliko godina.

"Bez hitne intervencije, svijet je na putu da izgubi do 90 % svojih koralnih grebena u narednih 30 godina", procijenili su u UN-ovom izvješću.

Koraljni biolozi imaju dva glavna prioriteta:

  • zaštita grebena koji još uvijek uspijevaju i imaju živih koralja
  • rad na obnovi mnogih oštećenih koraljnih grebena.

"Moramo se pozabaviti problemom koraljnih grebena iz raznih krajeva širom svijeta", izjavio je Michael Fox, ekolog koraljnih grebena iz oceanografskog instituta Woods Hole iz Massachusettsa. "Moramo se pobrinuti da štitimo ove prirodno otporne i još uvijek zdrave koraljne populacije u divljini", dodao je.

Okoliš koraljnih grebena osigurava oko 29,8 milijardi USD globalnog prihoda od turizma, komercijalnog ribolova i još mnogo toga. Američko ribarstvo povezano s koraljnim grebenima ostvaruje više od 100 milijuna dolara komercijalnog prihoda.

Florida Reef Tract - treći po veličini greben na svijetu, koji se proteže na oko 360 milja od južne Floride do Kariba - čuva neke ugrožene vrste koralja koji jednostavno više ne mogu sami raditi na stvaranju novih.

'Klinika plodnosti' za koralje

Koralji su osjetljive životinje koji su veoma izbirljivi oko okoline u kojoj se nalaze i većina ih se razmnožava samo jednom godišnje. 

Inducirani mrijest, koji se u potpunosti može kontrolirati u laboratoriju u kojoj su koralji zaštićeni od teških uvjeta okoliša, mogao bi pomoći regeneraciji ugroženih vrsta koralja što bi pomoglo s obnovom mnogih grebena.

"U divljini možete dobiti samo jednu ili dvije jedinke koje prežive događaj mrijesta." rekao je O'Neill. "Stavljanjem 15 različitih pojedinaca u akvarij i poticanjem na mrijest, mi u stvari možemo napraviti desetke tisuća potomaka - samo u jednoj godini."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We are patiently waiting for the world's first in-lab pillar coral spawn at The Florida Aquarium in Apollo Beach! #ProjectCoral uses advanced LED technology and computer-controlled systems to mimic sunrises, sunsets, moon phases, temperature and water quality parameters that subtly signal the corals to reproduce. The goal is to achieve the first ever in-lab coral spawn in the world! This work is vitally important to restore this extremely endangered species that had a large die off due to stony coral tissue loss disease. #ProtectAndRestore #PillarCoral #FloridaAquarium #ReefRestoration #CoralSpawn2019 Thanks to our fin-tastic partners: @noaafisheries, @NSUFlorida, @NOAASanctuaries, @Hornimanmuseumgardens, @SouthEastZooAllianceReproConser, NOAA Coral Reef Conservation Program. Research activities occurred within the Florida Keys National Marine Sanctuary and under permit.

A post shared by The Florida Aquarium (@floridaaquarium) on

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.