Brokula je poznata kao povrće koje sadrži najviše sulforafana, kemijskog spoja koji ima cijeli varijetet zdravstvenih dobrobiti. Za njegovu maksimalnu konzumpciju trebala bi se prepustiti klicama brokule, superfoodom i jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.
Zašto je sulforafan toliko zdrav?
Klice su lake za uzgojiti, ne treba im klasično tlo ili zemlja, potrebno im je samo stvoriti adekvatne temperaturne i vlažne uvjete, ukusne su i mogu se dodati svakome jelu, a sadrže više vitamina i manje kalorija od samog povrća od kojeg dolaze.
Već si čula hrpetine priča o tome zašto bi trebalo jesti brokulu, no sigurno nisi ovu koja njezine dobrobiti podiže na novu razinu i preporučuje konzumaciju njezinih klica, zbog visoke razine sulforafana koje sadrže, kaže Wellness Mama.
To klice činima savršenim saveznikom u borbi protiv karcinoma, srčanih oboljenja, u poboljšanju funkcija mozga, poticanju prirodne detoksikacije i brojnim drugim zdravstvenim dobrobitima zahvaljujući ovom sastojku.
Kako ih uzgojiti doma?
Najviša razina sulforafana u klicama dogodit će se 3 - 4 dana nakon što sjemenje proklija pa je zato najbolje sam osigurati svoju zalihu, i to ne sao da bi mogla kontrolirati kvalitetu klica, nego i zbog puno jeftinijeg, a boljeg rješenja.
Trebat će ti:
- sjemenke brokule
- velike staklenke (oko 2 l kapaciteta) sa širokim grlom
- mrežica za uzgoj klica
Postupak:
- Dvije žlice sjemenki brokule stavi u staklenku i pokrij s par centimetara filtrirane vode.
- Poklopi mrežicom za klice i ostavi staklenku u toplijoj, mračnoj sobi kako bi mogle proklijati.
- Sljedeće jutro (najmanje 8 sati kasnije) izbaci staru vodu i isperi ih svježom.
- Okrenu staklenku naopako (možeš ju probati i objesiti negdje ili ju staviti u veću zdjelu) kako bi sva tekućina iscurila kroz mrežicu za klice. I dalje ih održavaj na toplijem i mračnijem mjestu.
- Isperi ih svježom vodom svaki dan 2 - 3 puta i uvijek ostavi kao u prethodnom koraku da se iscijedi suvišna tekućina.
- Nakon par dana klice bi trebale početi rasti.
- Drži ih i dalje na mračnijem mjestu dok ne proklijaju do cca 2 centimetra dužine. Nakon ovoga će moći tolerirati malo svjetlosti.
- Možeš ih početi jesti čim primijetiš tamnije lišće na njima (nakon 3 - 4 dana). Cijeli ovaj proces traje cca tjedan dana.
- Klice isperi i pričekaj najmanje 12 sati dok ne nestane sva tekućina. Prebaci ih u manju staklenku ili hermetički zatvorenu posudu pa ih drži u hladnjaku do nekoliko tjedana.
Detaljan proces pogledaj u videu: