Eko 19. prosinca 2022.

Kako zaštititi božićno drvce od mačke?

Foto: Pexels Mačka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Božićni kolačići, pokloni, zabave, ružni prigodni džemperi, pa čak i odgovarajuće božićne štikle - toliko dobrih i zanimljivih stvari odvija se za vrijeme blagdana, ali uz njih dolaze i one koje ponekad testiraju vaše strpljenje, ali i sreću

Jedna od njih su i zaigrani kućni ljubimci koji ponekad naprave nered u kući ili oko božićnog drvca. Tu pogotovo mislimo na mačiće i odrasle mačke koje ponekad u žaru igre odluče skočiti upravo na okićeno i svjetlucavo božićno drvce ili se počnu igrati s raznim dekoracijama.

Kako biste ove godine spriječili spomenute situacije, donosimo nekoliko savjeta za kupovanje, namještanje i kićenje božićnog drvca.

Kupnja božićnog drvca

  • Razmislite o umjetnom drvcu - Prava stabla su fenomenalna, ali borove iglice mogu biti opasne za mačke koje vole žvakati strane predmete. Ako ih progutaju, mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za zdravlje vaše mačke. Umjetno drvce tako može biti sigurnije, a možeš ga i koristiti iz godine u godinu.
  • Izaberite drvce manjih dimenzija - Manje drvce sigurnije je za vašu mačku, pogotovo ako u jednom trenutku pokuša skočiti na njega. Ako i padne, manje drvce neće ozlijediti mačku, a bit će ga lakše i okititi i počistiti nered oko njega.

Namještanje božićnog drvca

  • Pazite da drvce ima čvrstu osnovu - Ovo je bitno jer se, kao što smo već spomenuli, mačke vole penjati po drveću i zato je čvrsta osnova obavezna kako se drvce ne bi moglo lako preokrenuti. Osim čvrste osnovne na dnu i vrh drvca možete pričvrstiti žicom kako bi ostalo ravno.
  • Ako se odlučite za pravo drvce, stavite ga u posudu s vodom - Ako to napravite, samo drvce duže će trajati, ali i njegova osnova će tako biti pod utegom vode. Nadalje, svakako se pobrinite da posudu s vodom prekrijete ukrasnom tkaninom kako bi sama osnova ljepše izgledala, ali i kako mačka ne bi mogla konzumirati vodu iz nje i tako se razboljeti.
  • Držite drvce podalje od namještaja - Kako biste smanjili šansu za "zaigrana lansiranja" mačića s kauča. Ako je drvce blizu namještaja, mačkama dajete više šanse da se u igranju zalete i skoče na njega.
  • Pobrinite se da je mačka podalje od drvca - Tako što ćete oko njega staviti malo folije i limuna ili limunovog mirisa. Mačke ne vole spomenute stvari i to bi ih moglo odbiti od njega.
  • Pričekajte s dekoracijama - Možda ćete htjeti okititi drvce čim ga postavite, no pričekajte barem nekoliko dana. Dajte svojoj mački priliku da ga upozna i pronjuška teritorij oko njega. Postavite ga nekoliko dana prije ukrašavanja kako bi joj mogli pružiti šansu da se navikne na njega.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Dekoriranje božićnog drvca

  • Usredotočite se na gornju polovicu stabla - Postavite više ukrasa tamo gdje je ih mačić neće moći dosegnuti - na vrh i prema sredini drvca, umjesto na krajeve grana.
  • Pazite s lampicama - Postavite ih prema središtu stabla kako mačka ne bi došla na ideju žvakanja žica. Također, uvijek ih isključite kada ne možete nadgledati situaciju i paziti na svoju mačku. Ako mačka svejedno odluči grickati žice, maknite ih s drvca.
  • Vežite dekoracije - Nemojte ih ostavljati na metalnim kukicama koje mogu ozlijediti kućnog ljubimca ako se odluči na igranje baš s njima. Također, provjerite jesu li dovoljno sigurni na granama kako bi spriječili njihovo skidanje.
  • Izbjegavajte presitne ukrase - Kojima bi se mačka mogla ugušiti ili koje bi mogla progutati. Svakako držite hranu i biljke koje mačke također ne smiju konzumirati izvan njihovog dohvata ili još bolje - izvan kuće općenito. Neke od spomenutih biljaka su - imela, ljiljani, ciklame i amarilisi.

Izvor: peta.com
 

Možda te zanima... Ako odlučite imati živo božićno drvce ovo trebate znati Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.