Eko 23. prosinca 2023.

Ako odlučite imati živo božićno drvce ovo trebate znati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Drvca koja se prije Božića prodaju u posudama najčešće su smreke ili jele, rjeđe borovi. Ipak u rasadnicima možete naći i druge četinjače koje su jednako prikladne za ukrašavanje, ali i za sadnju u vrtu. Božićno drvce u posudi trebalo bi biti zdravo i dobro razvijen, a ako uspijete provjerite kakav je korijen.

Ako je smreka ili jela neposredno prije prodaje izvađena iz zemlje i ugurana u lonac, vidjet ćete samo snažno  glavno korijenje , a sitnog vlaknastog korijena bit će vrlo malo. Takvo se drvce može osušiti nakon što ga posadite.

Također ne pretjerujte u veličini. Želite li zadržati drvce u posudi do sljedećeg Božića, birajte patuljaste spororastuće sorte četinjača. Većina crnogoričnih stabala brzo raste pa može prerasti posudu, a čak i zasjeniti vrt ako ga ondje posadite.

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u kuću nekoliko dana držati u negrijanoj garaži, zimskom vrtu ili sličnom mjestu da se privikne na promjenu temperature. Ondje bi trebalo stajati i nakon blagdana, prije sadnje u vrtu.

U kući drvce ne bi trebalo stajati dulje od desetak dana, a najbolje ga je smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15 do 18 stupnjeva). Izložena visokoj temperaturi biljka bi mogla prekinuti period mirovanja i pustiti izbojke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja iz kuće.

Božić Možda te zanima... Božićna zvijezda - savjeti uz koje će trajati do sljedećeg Božića Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.