Eko 16. prosinca 2023.

Božićna zvijezda - savjeti uz koje će trajati do sljedećeg Božića

Božić
Foto: Guliver/Shutterstock Miris klinčića, cimeta i naranče podsjeća na Božić, a zanima li te kako da i tvoj dom zamiriše na Božić u samo par sekundi?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je božićna zvijezda jako popularan cvijet i gotovo neizostavan detalj doma tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, teško ju je održavati. Stoga u nastavku pročitajte nekoliko savjeta uz koje će ovaj cvijet biti u punom cvatu i sljedećeg Božića

Ovaj cvijet inače potječe iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu pa iz toga razloga voli toplinu. Nakon kupnje božićne zvijezde svakako pazite da je ne čuvate dulje vrijeme u hladnom autu. S druge strane, previsoka temperatura također nije poželjna pa je nemojte držati tik do radijatora. Ne smije se držati na mračnom mjestu, a ni na direktnom suncu. Botaničari savjetuju kako ova biljka nikako ne smije biti na propuhu, odnosno ne podnosi ni nagle promjene temperature. Idealna temperatura je ona između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Zalijevanje

Previše zalijevanja će vrlo brzo uništiti biljku. Tek kada se zemlja u tegli potpuno osuši, potrebno ju je zaliti. Isto tako, cvjećari preporučuju da se zalijeva odozdo, tako da se u podmetač ulije voda. U pravilu bi zalijevanje trebalo obaviti jednom do dva puta tjedno. Također, preporuka je da se jednom mjesečno zalije s tekućim gnojivom.

Na proljeće treba skrati izdanke

Iako je teško osigurati optimalne uvjete za uzgoj ovog sobnog bilja, važno je imati na umu da se promjenom godišnjih doba mijenja i način održavanja. Tako je u ožujku potrebno postupno smanjiti zalijevanje. Zatim nakon što biljci otpadnu listovi, a stabljike se u potpunosti posuše, nove izdanke treba skrati na 10 cm visine. Početkom ili sredinom svibnja možete ponovno početi normalno zalijevati, odnosno održavati zemlju vlažnom, a bit će potrebna i primjena tekućeg gnojiva. Kada počinju ponovno nicati novi izdanci, slobodno ih skratite. U jesen, od 10. do 20. listopada, kada se skrate dani i smanji dnevna svjetlost, treba  paziti da božićna zvijezda ima dovoljno svjetla, ali i da temperatura prostora bude minimalno 15 stupnjeva. Uz primjenu ovih savjeta, božićna zvijezda mogla bi zablistati i sljedećeg Božića.

video vodič za izradu papirnate božićne zvijezde

Možda te zanima... Darovi koji znanstveno dokazano usrećuju ljude Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.