Eko 22. srpnja 2016.

Kako smanjiti emisiju ugljičnog dioksida - odgovor stiže iz Beča

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prva fotonaponska postrojenja u bečkoj zračnoj luci Schwechat : Bečka zračna luka proizvodi energiju za vlastite potrebe - 500.000 kWh struje godišnje.

Održiva zračna luka 

 
Bečka zračna luka „Flughafen Wien AG“ u pogon je stavila prva fotonaponska postrojenja koja se nalaze na krovnim površinama hangara i skladišta za radne strojeve.
 
Postavljeno je 2.000 solarnih modula na ukupnoj površini od 3.200 kvadratnih metara. Oni će od sada proizvoditi 500.000 kWh solarne energije godišnje i na taj način doprinose ekološkom i održivom opskrbljivanju električnom energijom bečke zračne luke.
 

Smanjili emisiju štetnih plinova za 20 posto

 
Kako najavljuju u bečkoj zračnoj luci, cilj im je u narednih nekoliko godina godišnje postavljati do 4.000 kvadratnih metara modula i tako znatno smanjiti emisiju ugljen dioksida. Bečka je zračna luka primjerice u posljednje tri godine emisiju ugljen dioksida smanjila za čak 20 posto.
 
U narednoj će se fazi za postavljenje fotonaponskih ploča iskoristiti krov Air Cargo centra površine od 5.000 kvadratnih metara, što je dvostruko veća površina od sadašnje.
 
Nominalna snaga solarnih modula iznosi od 236 do 273 kWp što predstavlja godišnju proizvodnju od 500.000 kWh. Istosmjerna struja iz fotonaponskog postrojenja inverterom se pretvara u izmjeničnu struju, a funkcija skladištenja vrši se u električnoj mreži zračne luke, čime se smanjuje potrošnja iz javne mreže.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.