Eko Mijenjam se na zeleno! 30. srpnja 2021.

Zeleno ljetovanje - Mnogi od nas zaborave na ovu iznimno važnu stvar kad krećemo na put

Foto: shutterstock Putovanje s prijateljima je zabavnije i zelenije ako ste svi u istom automobilu

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Godišnji odmor nije vrijeme kada trebamo zaboraviti na svoj utjecaj na okoliš. Čak i putovanje može biti zeleno ako se pridržavaš nekoliko jednostavnih pravila

Ljeto nam je napokon stiglo, a s njime i dugo očekivani godišnji odmor. Dok su nam najveće brige gdje ćemo i s kime ići na ljetovanje, često zaboravimo misliti na ekološki aspekt putovanja. Briga za okoliš ne prestaje biti važna zato što smo na godišnjem odmoru, pa je dobra ideja prilikom planiranje odmora razmisliti i o ovim čimbenicima. 

Svaki dio ljetovanja, od odabira lokacije, prijevoznog sredstva i smještaja možemo učiniti zelenijim. Važno je i kako ćemo se ponašati jednom kada stignemo na željenu destinaciju te što ćemo iza sebe ostaviti. Nauči kako ljetovanje učiniti što zelenijim i uživaj u godišnjem odmoru bez osjećaja da štetiš prirodi. 

Samo putovanje treba biti zeleno

Ako s članovima obitelji ideš na ljetovanje, veliku uštedu na ugljičnom otisku napravit ćeš ako zajedno idete jednim vozilom. Također, ako je ikako moguće, izbjegni putovanje zrakoplovom jer je takva vrsta transporta najštetnija za okoliš. Vlak je mnogo zelenija opcija za putovanje, a u većini svijeta imamo vrlo dobro razvijenu željezničku mrežu. 

Odaberi pravi smještaj

Dobra je ideja raspitati se i o energetsko učinkovitosti smještaja te provjeriti imaju li opciju sortiranja otpada. Također su poželjni i hoteli u kojima se poslužuje lokalna svježa hrana, a sve ove informacije možeš saznati tako da hotel ili apartman nazoveš prije rezervacije. Neka ti ne bude neugodno postaviti ovakva pitanja jer je ista praksa sve popularnija u svijetu. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Eko savjeti pomažu ti da uživaš u odmoru bez negativnog utjecaja na okoliš

U hotelu se ponašaj kao doma

Baš kao što doma ne bi nakon svakog tuširanja posegnuli za novim čistim ručnikom, tako ih nemoj prekomjerno trošiti niti u hotelu. Jedan ručnik sasvim je dovoljan za nekoliko dana ljetovanja. Također pripazi da ne koristiš previše vode te da ugasiš svjetlo i televizor kada izlaziš iz sobe. 

Izbjegavaj kupovinu vode u boci

Plastične boce nisu samo loše za okoliš nego i za naše zdravlje. Kako bi uštedjeli nepotrebni plastični otpad, ali i novac, ponesi vlastitu staklenu ili metalnu bocu koju možeš napuniti u svakom kafiću, restoranu ili čak prirodnom izvoru vode na koje nalaziš pri putu. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kupuj lokalne namirnice i umjesto plastične koristi staklenu bocu

Kupuj lokalne namirnice 

Osim što je zabavno probati nove okuse, kupovina lokalnih namirnica puno je zelenije rješenje nego kupovina u velikim supermarketima. Svakako prije putovanja prouči koje su lokalne namirnice i delicije specifične za destinaciju i u njima uživaj. Ako je voće ili povrće karakteristično samo za to područje, nikako nemoj sačuvati sjemenke te ih ponijeti doma i posaditi u vrt jer bi se moglo raditi o invazivnoj vrsti koja će negativno utjecati na bioraznolikost.  

Plastičnim vrećicama nije mjesto na plaži

Većina nas na plaži voli uživati u domaćem voću, povrću i ostalim lokalnim delicijama koje pronađemo. Kako ne bi za sobom ostavili "suvenir" koji će se razgrađivati 500 godina, hranu nemoj pakirati u plastične vrećice nego ih zamijeni višekratnim posudama ili papirnatim vrećicama. 
 

Možda te zanima... Malim svakodnevnim koracima do pozitivnih ekoloških promjena Eko

Ako vidiš otpad, pokupi ga

Sigurno smo svi na plaži ugledali neki komadić plastike ili ribarske mreže kako pluta na površini mora. Idući put kada ugledaš takvo što, pokupi i najsitnije komadiće otpada i ponesi ih u kantu za smeće kada kreneš prema smještaju. Kada bi svatko od nas pokupio samo nekoliko komadića otpada na plaži ili planinarskoj stazi, s lakoćom bi ih počistili.
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako na plaži ili planinarskoj stazi vidiš otpad svakako ga pokupi

Poštuj lokaciju

Avanturisti će uživati u planinarenju ili istraživanju špilja te podmorja, ali važno je da to rade s poštovanjem. Prije nego što se uputiš u avanturu, istraži koje se sve zaštićene biljke i životinje nalaze na tom području i pripazi da ih ne ometaš ili oštetiš. Također prati označena mjesta na kojima se možeš šetati i istraživati te nikako ne bacaj otpad u prirodu nego ga spremi u torbu ili ruksak i baci kada ugledaš kantu.

Na povratku doma

Većina ljudi voli ponijeti suvenir s ljetovanja kako bi se zauvijek sjećali avantura koje su prošli. Sjećati se tako lijepih događaja možemo i fotografijama. Najbolji suvenir s ljetovanja je upravo zajednička fotografija koju možeš postaviti na zid, dok velik broj magneta i figurica samo stvara dodatni nered koji naposljetku završi u otpadu. 

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.