Eko 17. lipnja 2021.

Kako je Skradin postao najpametniji grad u Hrvatskoj

Kako je Skradin postao najmoderniji grad u Hrvatskoj: Prvi u zemlji svu su javnu rasvjetu zamijenili pametnim rješenjima
Foto: instagram Ovaj projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Gradu Skradinu službeno je predstavljen projekt kojim je 20 godina stara gradska rasvjeta u potpunosti zamijenjena pametnim LED rješenjima. Ovaj projekt, u vrijednosti od 300.000 eura, realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy.

Kao najvažniji rezultat projekta ističe se godišnja ušteda energije od 70 posto, ali i značajno smanjenje emisije CO2. A ovom iznimno vrijednom investicijom tako je u Skradinu postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin. Uz to, Grad Skradin je u sklopu ovog projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatni bežični internet i mogućnost punjenja putem USB utora osiguravajući struju kroz vlastite solarne panele.

Osim što nova LED rasvjeta predstavlja održivije rješenje za ljude i okoliš, ovaj projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.

Stop plastici: Isprobali smo deterdžente u rinfuzi koji čuvaju prirodu i tvoj novac!

"Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu, grad Skradin svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ono najvažnije, ekološki prihvatljivije. Upravo su to ključni razlozi zbog kojih smo se odlučili ostvariti ovu divnu suradnju i vrlo važan projekt između Grada Skradina i tvrtki Tungsram Grupa i Luma Energy", rekao je skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković, a prenosi Šibenskiportal.

Možda te zanima... Otočki Virovi u Spačvanskoj šumi novo hit izletničko odredište Eko

Navedeno je da je, zbog sve većih emisija CO2 i visokih troškova energije koji jako opterećuju gradske infrastrukture i proračune, ideja pametnih gradova sve češća. Pritom se pak takve inicijative gotovo uvijek povezuju s urbanim i tehnološki razvijenim metropolama ali, kako je istaknuto, "Skradin, kao hrvatski biser kulturne baštine, uvjerava nas upravo u suprotno".

 | Author: instagram Foto: instagram Kako je rečeno, uz veliku uštedu energije, ovaj projekt pozitivno je djelovao na ljude i okoliš, počevši od bolje osvjetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

Kako je rečeno, uz veliku uštedu energije, ovaj projekt pozitivno je djelovao na ljude i okoliš, počevši od bolje osvijetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

Ovim projektom su osigurani izuzetni benefiti za Grad Skradin i lokalnu zajednicu, a prvenstveno u vidu značajne uštede energije i velikog smanjenja troškova održavanja. Grad Skradin dobio je pametno i održivo rješenje, koje uz visoku energetsku učinkovitost nudi kvalitetniju i ujednačeniju rasvjetu u prometu i javnim mjestima, što uvelike podiže opću kvalitetu života u gradu. Uz to, u sklopu ovog projekta je postavljena i pametna klupa, a koliko je ova inovacija značajna za građane Skradina pokazuje podatak da je u posljednjih godinu dana klupu koristilo čak preko 9000 korisnika, za koje je pružila 1,3 TB podataka i proizvela 129,5 kWH električne energije -rekao je Toni Vlaic, Izvršni direktor Luma Energy, a prenosi Šibenskiportal.

Možda te zanima... U roku od deset godina Grupacija VELUX uspjela je smanjiti vlastitu emisiju ugljika za više od pola Eko

Naposljetku, pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje brže reakcije na ekološke i tehničke izazove, kao stvaranje ugodnijeg životnog okruženja za građane. U tom procesu, pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.