Eko 13. svibnja 2021.

Otočki Virovi u Spačvanskoj šumi novo hit izletničko odredište

Foto: Romulić & Stojčić Šetnja poučnim stazama, rekreacija ili meditacija, fotosafari, plovidba izletničkim brodom u tišini najveće šume hrasta lužnjaka u Europi – od ovog proljeća i to je moguće
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spačvanska šuma u Vukovarsko- srijemskoj županiji među najvećim je cjelovitim šumama hrasta lužnjak u Europi i novo turističko i edukativno odredište kontinentalnog djela zemlje. Usred šume čija je flora i fauna slična onoj u Kopačkom ritu otvoren je Bioekološko-edukacijski centra Virovi, vrijedan više od 25,5 milijuna kuna.

Ova najveća turistička investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sufinancirana sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ima 62 ležaja u 15 soba, restoran sa stotinu mjesta i poznatim slavonskim i srijemskim specijalitetima, wellness kutak s jacuzzijem, parnom i finskom saunom, sobom za masažu i relax zonom. Atrakcija novog centra je multimedijska dvorana za jedinstveni doživljaj bogatog biljnog i životinjskog svijeta mistične Spačve.

 | Author: Romulić & Stojčić Foto: Romulić & Stojčić Bioekološko-edukacijskog centra Virovi, vrijednog više od 25,5 milijuna kuna. Ova najveća turistička investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sufinancirana sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA U Bioekološko-edukacijskom centru Virovi ima15 soba, restoran sa stotinu mjesta i poznatim slavonskim i srijemskim specijalitetima te relax zona

Prirodni fenomeni spačvanske šume

Posebnost Spačvanske šume su Virovi (malo dalje isti prirodni fenomen zove se Vjerovi). Nisu ni rijeka, ni jezero. Stručnjaci kažu kako se od njih razlikuju specifičnim hidrodinamičkim, geološkim, klimatskim, fizičko-kemijskim i biološkim osobinama. Veći dio godine imaju karakteristike močvare s močvarnom vegetacijom u priobalnom pojasu. Ukupne površine su 79 četvornih metara, u prosjeku su široki oko 60, ponegdje čak više i od stotinu metara, a najveća izmjerena dubina im je sedam metar. Ni najstariji stanovnici ne sjećaju se da su Virovi ikad presušili.

Slavonska hrastovina odavno je brend, ali manje je poznat ekološki značaj spačvanske šume. Hrast lužnjak u prosjeku je promjera do 2,5 metra, najviši primjerci narastu i do 50 metara, a može živjeti do dvije tisuće godina. Iznimno je cijenjen u svijetu, od njega su se po čitavoj Europi gradili crkveni krovovi, poznate građevine poput neogotičkog parlamenta u Budimpešti ili Nove vijećnice u Beču, a u barriqueu od slavonskog hrasta odležavaju najbolja vina  a manje je poznata ekološka uloga Spačve. Procjenjuje se da je ekološki učinak šuma hrasta lužnjaka nekoliko puta veći od gospodarskog. Računa se da hrast lužnjak troši za vrijeme vegetacijskog razdoblja po jednom hektaru nekoliko tisuća tona vode, koju ispušta u zrak.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Atrakcija novog centra vrijednog 25, 5 milijuna kuna sufinanciranog sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj je multimedijska dvorana za jedinstveni doživljaj bogatog biljnog i životinjskog svijeta mistične Spačve, najveće šume hrasta lužnjaka u Europi

"Kod nas gost može provesti kvalitetno vrijeme, lijepo se opustiti i uživati u bogatoj gastronomiji i naučiti puno toga o prirodi i očuvanju okoliša. Naš Bioekološko-edukacijski centar smješten je na samom ulazu u Spačvansku šumu koja se proteže na više od 40 tisuća hektara. Zbog toga je i dio službenog naziva ovog projekta Vrata Spačvanskog bazena. S obzirom na karakter i veličinu investicije riječ je o strateškom projektu na području Vukovarsko-srijemske županije. Nositelj je Grad Otok, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, TZ Vukovarsko-srijemske županije i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek“, ističe Marija Čolaković, v.d. ravnateljice Ustanove Virovi.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Šuma liječi. Romantičari će uživati u pješačenju, rekreativci u nordijskom hodanju ili trčanju šest kilometara dugim poučnim stazama Virovi-Lože

Što sve možeš raditi i doživjeti u Spačvi?

Osim u udobnom smještaju Bioekološko-edukacijskog centra Virovi posjetitelji mogu uživati u šetnja poučnim stazama, nordijskom hodanju ili trčanju šest kilometara dugim poučnim stazama Virovi-Lože. Dobra je opcija i vožnja biciklom jednom od tri rute  - Virovi, Spačva i Bosut. Na dva kotača možeš i do Suvare, raritetnog mlina na suhi pogon u Otoku, a biciklističkom rutom Srijem i do Šumarskog muzeja u Bošnjacima ili pitoresknih Nijemaca.

 | Author: Virovi arhiva TZ Vukovarsko-srijemske Foto: Virovi arhiva TZ Vukovarsko-srijemske

Možeš uživati u fotosafariju. U spačvanskim šumama od kralježnjaka obitavaju gmazovi, ptice, sisavci i vodozemci, a od beskralježnjaka mekušci i kukci. Možda ugledaš orla štekavca, bijelu i crnu rodu, sivu i bijelu čaplju, a sretnici bi među stablima mogli opaziti običnog jelena ili jelena lopatara. Spačvanski bazen dio je mreže Natura 2000.

 | Author:

Ispred Bioekološko-edukacijskog centra malo je pristanište, početna točka za vodenu avanturu. Tko želi može zaveslati  u kanuu ili kajaku na Virovima poseban je doživljaj. Ako nisi u formi, zaplovi čamcima ili izletničkim brodom na solarni pogon za 50 osoba i uživaj u vožnji po vodenom toku dugom 18 kilometara kroz mir hrastove šume.

 | Author: Virovi arhiva TZ Vukovarsko-srijemske Foto: Virovi arhiva TZ Vukovarsko-srijemske

U blizini je i Vukovar i obnovljeni Vodotoranj s kojeg puca prekrasan pogled na grad i Dunav. Ako se tamo nađeš obavezno posjeti i Muzej vučedolske kulture, a na cesti Vukovar Ilok stani u mjestu Sotin u restoran izletište Gondola i uživaj u autohtonoj srijemskoj kuhinji.

 | Author: Virovi arhiva TZ Vukovarsko-srijemske Foto: Virovi arhiva TZ Vukovarsko-srijemske

Virovi su savršen izbor za obitelji s djecom, parove i prijatelje, rekreativce i ribolovce, u potrazi za izoliranim mjestom na kojem će napuniti baterije, a kad pandemija bude zauvijek iza nas u ovoj prekrasnoj oazi uživat će grupe, organizirat će se  team buildinzi i škole u prirodi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.