Eko 24. travnja 2019.

Kad se klas iz trave zabije u uho, šapu ili oko tvog ljubimca, kako mu pomoći

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klas se svojim oštrim vrhovima može uhvatiti za dlaku ili se može zabiti u tkivo. Najčešće se to događa sa šapama, ušima, njuškom, ustima i ušima

Dolaskom lijepog i toplog vremena, osim krpelja i buha od kojih strepe naši psi i mačke, postoji još jedna opasnost i to iz trave. Radi se o klasu kojeg još znamo kao pod nazivom strelice, lastavica, lisičji rep ili popino prase. Ova opasnost nalazi se na gotovo svakom travnjaku za vrijeme ljetnih, ali i proljetnih mjeseci. Njegova struktura je takva da je pri vrhu uzak i najtvrđi što mu omogućuje da se lako probije kroz kožu te ga je zbog njegova oblika, ponekad teško pronaći u krznu životinje. 

Klas koja se jednom zabode u kožu psa ili mačke, zbog svoje specifične građe poput strelice i čupavih vršaka, ima tendenciju ''putovati'' dalje, a uz lokalnu iritaciju tkiva, može uzrokovati i vrlo ozbiljne ozljede i infekcije. 

Možda te zanima... Žena udomila psa iz azila i otkrila da je to njezin pas iz djetinjstva Eko

Najčešće se to događa sa šapama, ušima, njuškom, ustima i ušima. Brza reakcija je vrlo bitna jer ako ga uočiš na vrijeme, možeš i sama reagirati i izvaditi ga s pincetom, no ako se zabije u određena mjesta- tad svakako moraš brzo ići veterinaru.

 

Kad se klas zabije u uho

U ovom slučaju postoji nekoliko pokazatelja po kojima možeš primijetiti da nešto nije u redu. Kad se klas zabije u uho, tvoj ljubimac će jako i neprestano tresti glavom. Također, šapom će trljati uho ili će cijelu glavu trljati o pod, a nerijetko se događa i da cvili. Ako prijetiš ove simptome za vrijeme šetnje ili vrlo brzo nakon nje, najbolje je da odmah posjetiš veterinara. U slučaju da sama pregledaš psa, u većini slučajeva nećeš moći ništa uočiti. U slučaju klasa u uhu, postoji velika opasnost od perforacije (ozljede) bubnjića.

Kad se klas zabije u šapu

Klas se zna zabiti u kožu između prstiju koja je vrlo meka, a primijetiti ćeš da se nešto čudno događa jer će tvoj ljubimac početi šepati i štedjeti nogu. Na mjestu ulaska strelice, može se uočiti crvenilo i oteklina te  pas to mjesto uporno liže i gricka. I u ovoj situaciji bitno je posjetiti veterinara kako bi olakšao muke tvom ljubimcu. No ako klas nije ušla dovoljno duboko u kožu, možeš mu pokušati pomoći tako što ćeš pripremiti mlaku fiziološku otopinu koju stavljaš kao oblog na ozlijeđeno mjesto i držiš otprilike 10 minuta. Tkivo će tako dobro omekšati i moći ćete uočiti vrh klasi koju zatim pažljivo možeš primiti pincetom i lagano izvući. Ranu je potom treba dobro dezinficirati antiseptikom.

 

Kad se klas zabije u nos

U slučaju kad se klas zabije u nos, tvoj ljubimac će snažno tresti glavom, češati nos šapom, ali i jako kihati. Također je moguće primijetiti i jako krvarenje te pojačana sekrecija. I u ovom slučaju, nužno je posjetiti veterinara. 

Kad se klas zabije u oko

Logično je da može doći do ovog slučaja dok se tvoj ljubimac igra na travi ili samo njuška. Češanje po i oko oka je i u ovom slučaju jedna od nuspojava kao i žmirkanje te jako suzenje oka, no zbog pojačane sekrecije oko se može slijepiti. U ovom slučaju teško sama možeš pregledati oko jer će se ljubimac opirati, a postoji mogućnost da se klas uvuče ispod kapka pa ti se može učiniti kako u oku nema ničega. Nužno je posjetiti veterinara kako bi se problem riješio. 

Možda te zanima... Nakon što im je vlasnik, beskućnik, primljen u bolnicu, psi ga čekali pred vratima Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.