U devetoj epizodi šumskog kuhara pogledaj kako pripremiti ukusnu juhu od crvene leće i koromača koji ima veliku primjenu u farmaceutskoj industriji, proizvodnji slatkiša i narodnoj medicini jer liječi visoki krvni tlak i probavne tegobe
'Močvare i jezera najbogatija su staništa samoniklog bilja', kaže Anton koji će nam otkriti kako prepoznati koromač.
'Koromač kod nas raste kao divlja biljka najčešće u primorskim krajevima, stabljika mu je uspravna, izbrazdana i jako razgranata, a listovi podsjećaju na sitne niti'.
Koromač sadrži vitamin C i B, kalij, magnezij, eterična ulja i dijetalna vlakna, a najčešće se može pronaći na kamenjaru. Ima vrlo veliku primjenu u farmaceutskoj industriji, proizvodnji slatkiša i narodnoj medicini, a može se pronaći na tržnicama diljem Dalmacije.
Koromač liječi:
- povišeni kolesterol
- probavne tegobe
- artritis
- visoki krvni tlak
- bolove u grlu
- nadutost
- bubrege
Pogledaj video i pripremi palačinke od bazge...
Recept
Sastojci za pripremu juhe od leće i koromača
- 500 g crvene leće
- 2 tikvice
- 3 mrkve
- 200 g koromača
- sol
Pogačice od grahama
- 500 g graham brašna
- 250 g bijelog brašna
- voda
- sol
U vodu se stavi nasjeckana mrkva i crvena leća. Koromač se opere u vodi i nareže što sitnije, te se doda u vodu da se kuha zajedno s lećom i mrkvom.
Sve se posoli i pusti da se kuha 15 minuta. Vrijeme kuhanja Anton će iskoristiti da pripremi pogačice od graham i bijelog brašna.
Juha samo što nije gotova, a pri kraju treba još dodati dvije tikvice, koje odlično idu uz koromač.
Više info: www.lovacnabilje.com