Eko 21. studenoga 2014.

Jedi bolje, diši bolje, misli bolje!

Zena_9
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često me pitaju kako uspijevam balansirati između poslovnog i privatnog. Moj odgovor je: nikako! Mislim da takvo nešto uopće zapravo ne postoji, tj. da je iluzija. Kao prvo nemoguće je život podijeliti, barem ne meni, na poslovno i osobno

Privatno i poslovno je isprepleteno

Život je jedna cjelina i sebe tj. svoje osobno ne možeš isključiti u poslu, kao što ono što radiš na poslu ne možeš isključiti iz svog osobnog. Jedno i drugo su toliko isprepleteni da njihovo razdvajanje, pa iako i sam pokušaj mentalnog i emotivnog razdvajanja troši jako puno energije i samo dodatno zapetljava tj. komplicira svakodnevicu.

Osobno smatram da je pokušaj razdvajanja osobnog i poslovnog često i izvor frustracije, ako ne svjesno sigurno na nesvjesnoj razini. Možda na svjesnoj razini pokušavaš na različite načine opravdati neke svoje poteze različitim oblicima racionalizacije, no negdje duboko u sebi znaš da nije tako, pa taj unutrašnji glas i njegovo “treperenje” često zatrpavaš ili bolje rečeno pokušavaš zatrpati.

Iluzije o nedostatku vremena

Život je jedan, jedini, jedinstven i imamo odgovornost tu dragocjenost tretirati kao najveće bogatstvo upravo načinom na koji svakodnevno živimo. Iluzije o “nedostatku vremena” najčešće su samo igre ega koji dobiva na važnosti što manje vremena ima. Tim putem idu i izjave “nemam vremena za kvalitetnu prehranu, vježbanje, druženje''. Kako možemo ne imati vremena za ono što čini suštinu življenja? Kao da kažeš: nemam vremena za život!?

Netko mudar je rekao: Vrijeme nije bitno, vrijeme je bit! Stoga je nužno promijeniti percepciju i stav koji za posljedicu uglavnom ima jurnjavu, buku, bijes i strku, a na koncu kao posljedica toga ostaje samo gorčina. Što napraviti pitaš se? Evo sada, upravo u ovom trenutku odmakni se od ekrana, ispravi tj. popravi svoj položaj tijela, spusti oba stopala na pod i diši, prati svoj dah tijekom udisaja i izdisaja i pokušaj osjetiti gdje je najveća napetost i otpustiti je.

Poslušaj svoju unutrašnjost

Protresi ruke i noge (shake it off!), a zatim uz udisaj podigni ramena prema gore i uz izdisaj ih spusti prema dolje, ponovi tri puta. Za kraj zagrli se i kutove usana pomakni u pravcu ušiju (neki to nazivaju osmjehom!). Bolje? Ovo gore navedeno ponovi svaki put kada ili trebaš donijeti neku odluku ili se osjećaš zablokiran/a. Poslušaj svoju unutrašnjost koja te podsjeća da je tvoj glavni zadatak živjeti u skladu sa svojom istinom.

Kako živimo u vrijeme u kojem se često brkaju prioriteti, posvemašnja je vladavina ega, pojačava se strah i uznemirenost, često ti se učini da bi najbolja reakcija trebala biti “zgrabi i bježi” jer to i vidiš često oko sebe. Iluzija je da se razina sreće povećava s količinom materijalnog posjedovanja kao što je i iluzija da je naš osnovni zadatak potraga za srećom. Niti jedno niti drugo nema za rezultat osjećaj ispunjenosti i smisla. 

Postajati bolja osoba, graditi od i iz sebe ono najbolje što možeš biti, a onda to dijeliti s drugima put je koji otvara srce i grije dušu. Stoga, jedi bolje, diši bolje, misli bolje, komuniciraj bolje, budi blag/a prema sebi na putu Velikog života.

Želiš napraviti prvi korak prema cjelovitom življenju i brizi za sebe? Prijavi se na radionicu Jadranke Boban Pejić, klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.