Eko 08. srpnja 2015.

Pamćenje i humor otkrivaju zdravlje!

Sreca_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao što i na fizičkoj razini postoje znakovi dobrog zdravlja: dobar apetit, dobar san i pregršt vitalnosti tj. energije tijekom dana bez velikih oscilacija, tako i na psihičkoj razini postoje jasni znakovi da smo dobrog zdravlja

Važno je i disanje

Dobro pamćenje, humor i fokus tj. preciznost u mislima i djelovanju najvažnija su tri pokazatelja dobrog zdravlja na psihičkoj razini. Svima nam je jasno koliko nam dobro pamćenje omogućava bolje funkcioniranje i obavljanje mora zadataka. Kada zaboravljamo, smušeni smo, loše organizirani pa onda uglavnom puno toga krene “naopačke”. U očuvanju ili obnavljanju dobrog pamćenja važno je naravno što i kako jedemo (ritam prehranjivanja, redovni obroci u miru), no izuzetno je važno i disanje zbog opskrbljenosti mozga kisikom. Ne treba zaboraviti niti vodu jer hidratacija igra vrlo bitnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava.

Utjecaj prevelikog stresa je poguban za pamćenje. Kortizol, steroidni hormon koji proizvodi kora nadbubrežne žlijezde (kada smo gnjevni ili pod stresom) toksičan je za mozak a osobito poguban za neurone pamćenja. I sada sigurno pomišljate: što da radim? Ne mogu izbjeći stres?! I potpuno ste u pravu. No razina stresa u našem organizmu ne ovisi o vanjskim faktorima već o našoj reakciji. Stoga je izuzetno važno osvijestiti napetost koja postoji u nama i “prodisati”. 

U stresnim situacijama povuci se na 5 minuta

Pokušaj svaka dva sata ili u izuzetno stresnim situacijama povući se na pet minuta, ne negiraj ono što osjećaš, osjeti tu emociju u sebi, ali pri tom prati disanje, udah- izdah, nakon nekoliko udisaja i izdisaja primijetit ćeš bitnu razliku, a tako i utjecati na smanjenje razine stresa u organizmu. Meditacija desetak minuta dnevno također može puno pomoći, a vrlo brzo ćeš je zavoljeti i produžiti na pola sata i/ili više.

Drugi pokazatelj dobrog zdravlja na psihičkoj razini je dobar humor. To znači da niti sebe niti druge ne shvaćamo preozbiljno te da stvari ne doživljavamo osobno. U većini slučajeva ono što se i događa izvan nas nema u stvari veze s nama no mi zbog ustaljenih vjerovanja i pohranjenih rana stvari često doživljavamo kao napad na sebe. Kada smo psihički zdravi lako se i često smijemo, pogotovo na svoj račun, a užitak nam je donositi vedrinu u svoju okolinu. Ono što je sigurno, time sigurno ne možemo ništa izgubiti, dapače dobit ćemo neprocjenjivo bogatstvo.

Fokus odnosno preciznost u mislima i djelovanju treća je osobina dobrog psihičkog zdravlja. Imamo jasnu namjeru što želimo postići i ne oklijevamo i premišljamo previše već djelujemo. Svjesni smo da možda nećemo uvijek donijeti najbolju odluku no znamo da je to već neizbježan proces učenja i rasta. Ne gubimo svoju energiju pokušavajući svima biti sve. Ne gubimo energiju dokazujući svoju vrijednost već ulažemo energiju o ono što mislimo da je vrijedno, ono što za nas ima smisla. Ne radimo stvari da bismo dobili odobravanje drugih, već stojimo iza onog u što čvrsto vjerujemo i što nam daje osjećaj smisla i dostojanstva.

Pročitaj više o fizičkoj razini zdravlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.