Eko 21. svibnja 2015.

4 razine tvog zdravlja

Cjelovitost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U cjelovitom pristupu zdravlju sve razine zdravlja su međusobno povezane i isprepletene. Kako bi lakše razumjela i prepoznala kako zdravlje obnavljati dobro je upoznati se sa svakom razinom i znakovima dobrog zdravlja. U nekoliko nastavaka pokušat ću pojasniti te četiri razine, po 3 znaka dobrog zdravlja na svakoj od tih razina te kako sve to svakodnevnim načinom življenja podržati i živjeti radosnije i kvalitetnije

Četiri razine našeg zdravlja su: fizička, psihička, socijalna i duhovna. U ovom prvom nastavku donosim glavna obilježja prve, fizičke razine zdravlja.

Fizička razina zdravlja 

Pokazatelji zdravlja na fizičkoj razini su dobar tek (apetit), dobar san i pregršt energije koja je stabilna tijekom dana. Dobar tek ili apetit podrazumijeva i dobro tj. redovito funkcioniranje probave jer su jedno od drugog neodvojivi. Jasno ti je da je bez apetita i probave nemoguće održati dobro zdravlje stoga je briga o toj tako jednostavnoj razini neophodna. Naravno da je prehrana izuzetno važna za funkcioniranje probave i dobrog apetita te je neophodno imati u prehrani dovoljno netopivih vlakana i balastnih tvari (povrće, cjelovite žitarice itd.). No, u isto vrijeme izbjegavati rafiniranu i procesiranu hranu dramatično utječe, u pozitivnom smislu, na uspostavljanje redovite probave i povratak dobrog teka.

Dobar san je također pokazatelj dobrog zdravlja, neophodan za obnavljanje organizma. Često je dobar san i spavanje sve što je i potrebno da bi se ponovno sve “naštimalo” i vratilo u uobičajeno funkcioniranje. Naš organizam teži obnavljanju i dobrom funkcioniranju i vrlo dobro poznaje načine samoiscjeljenja, a san i spavanje je jedna od “situacija” koju mu trebamo priuštiti da bi to postigao.

Saznaj koja je veza između sna i kilograma.

Mali rituali prije spavanja

Često olako shvaćamo važnost vremena kad idemo na spavanje, jednostavno mu ne dajemo potrebnu važnost, nesvjesni koliko tom jednostavnom činjenicom gubimo. Tijekom uobičajenog radnog tjedna trebali bismo na spavanje ići najkasnije u 23 sata (idealno bi bilo u 22 sata) i pružiti organizmu 7-8 sati spavanja. Iluzija je da ćemo time nešto izgubiti. Dobijemo osvježen organizam koji će tijekom radnog dana puno bolje funkcionirati i samim tim bolje obaviti sve aktivnosti koje u danu imamo. Svakako preporučujem uvođenje malih rituala prije spavanja. To znači barem pola sata prije spavanja izbjegavanje tv-a i bilo kojih drugih gadgeta. Umiriti se, disati, napraviti kratku meditaciju i/ili vizualizaciju, prigušiti svjetla, napraviti opuštajuću kupku itd. samo su neki od načina kako pripremiti organizam, opustiti se, a time i lakše zaspati.

Treći simptom dobrog zdravlja na fizičkoj razini je kvaliteta energije, vitalnosti koju osjećamo tijekom dana. Znak dobrog zdravlja je kada ta energija nema velike oscilacije (nagli usponi i padovi energije u određenom dijelu dana). Da bismo to postigli naravno potrebno je brinuti o kvalitetnoj prehrani, spavanju, piti dovoljno vode tijekom dana, ali i raditi kratke pauze tijekom dana (svega 3-5 minuta) u kojima ćemo pratiti vlastito disanje, biti “tu i sada” i naravno dovoljno se kretati. Pokušaj svakih 2 sata ustati (ukoliko sjedite na poslu), protegnuti se, prošetati, promijeniti položaj i time pokrenuti svoju energiju. Nevjerojatno je koliko malim intervencijama možemo puno učiniti za svoju vitalnost i energiju.

Pokušaj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.