Eko Eko dom 04. prosinca 2017.

Zeleni telefon: prijavi buku, ilegalno odlagalište otpada ili zlostavljanje psa!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Projekt 'Možeš i ti' potiče građane na aktivno i samostalno sudjelovanje u rješavanju problema u njihovom okolišu, bili oni povezani sa zagađenjem, pravima životinja ili neodgovornog ponašanja tvojih sugrađana. U ovoj brošuri saznaj kako reagirati na vrijeme i kome prijaviti štetu.

Pod pokroviteljstvom Europske unije nastao je ovaj projekt Mreže Zelenih telefona Partnerstva za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u HR kroz primjenu servisa Zelenog telefona koji nastoji informirati građane o načinima na koje mogu javno i otvoreno govoriti o problemima.

Brošura projekta donosi sve potrebne informacije kako i kome se obratiti u slučaju da primijetiš pretjeranu buku iz javnih i privatnih objekata, otpad ostavljen na zelenim površinama (divlja odlagališta), paljenje vatre na otvorenom, zanemarivanje pasa i zlostavljanje životinja te brojne druge neodgovorne aktivnosti.

Možda te zanima... "Ljudi, osvijestite se! Azbest još postoji i nalazi se posvuda"! Eko

U brošuri MOŽEŠ I TI saznaj kako ostvariti pravo na pristup informaciji i što učini ako tijelo javne vlasti tvoj zahtjev ignorira. 

Pronaći ćeš kontakte komunalnog redarstva u tvome gradu ili općini, sanitarnih inspekcija, zdravstvenih inspekcija i sličnih državnih ustanova koje su obvezne odgovoriti na tvoje zahtjeve, primjedbe i prigovore.

 | Author: Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja

Pored toga, možeš saznati koliko ljudsko djelovanje zagađuje okoliš i na koji način - pesticidima, vozilima, bespravnom gradnjom, tvornicama, bacanjem otpada, nepropisanim dimnjacima ili zlostavljanjem životinja. 

Uvidiš li probleme oko svog stambenog prostora, poput prekomjerno svijetlih reklama, kuća koje se urušavaju i sličnih problema, također se možeš obratiti specijaliziranim ustanovama, a svaku ćeš pronaći u brošuri. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Cilj je projekta angažirati tvoje građansko pravo da poduzmeš nešto protiv štete koja se događa u tvojoj neposrednoj blizini i tako spasiš okoliš ili život neke životinje. 

U tom slučaju je potrebno pozvati policiju jer su nedužni životi ugroženi, a ako je ljudski život u pitanju tu je Državna uprava za zaštitu i spašavanje na kontakt telefonu 112. 

Za sve okolišne probleme možeš se obratiti Zelenom telefonu na 072 123 456 ili na kontakte iz brošure, ovisno o prirodi problema. 
Možda te zanima... Konačno - odsada je zakonski zabranjeno ubijati životinje u skloništima! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.