Eko Miss(ija) bez plastike 11. veljače 2019.

Holding će plaćati više od 1000 kuna preuzimanje plastičnog otpada

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U 2017. godini Zagrebački holding je tonu plastične ambalaže prodavao za 250 kuna, lani za 10 kuna, a sada će on plaćati više od 1000 kuna samo da netko preuzme taj otpad iz spremnika.

Ta informacija nam je neslužbeno potvrđena od više sugovornika u Zagrebačkom holdingu i njegovoj podružnici Čistoća. Od danas bi privremeno plastiku trebala preuzimati i nova tvrtka e-Kolektor koja će privremeno zamijeniti dosadašnje otkupljivače CE-Z-AR i Reoma grupu.

Možda te zanima... Namjerno dodana mikroplastika u proizvodima rizik za zdravlje Eko

E-Kolektor koji je od Agrokora preuzela tvrtka Pavla Vujnovca se jedini javio na natječaj. Trebali bi preuzeti oko 180 tona plastike i za to dobiti oko 190.000 kuna. Rješenje je privremeno, pa već za tri-četiri tjedna neće imati tko preuzimati plastičnu ambalažu ako se ne potpišu ugovori za dugoročno zbrinjavanje. Taj natječaj nije okončan zbog žalbi. Ali i po tim ugovorima će Holding plaćati zbrinjavanje plastike, a vjerojatno se u posao opet vraća CE-Z-AR Cios grupe Petra Pripuza.

Ako Čistoća prikupi planiranih 4100 tona iz kontejnera, preuzimanje tog otpada će morati platiti više od 4,1 milijun kuna. Prodavati može metal, papir i tekstil.

Europa je zatrpana plastikom otkako je Kina zabranila uvoz prije skoro dvije godine, a sada i Indija smanjuje uvoz.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Zagrebu je već najavljeno poskupljenje odvoza otpada, a naši sugovornici otkrivaju da će i gubitak na plastici ili odvesti Čistoću u gubitak ili će morati povećati cijene.

Gradonačelnik Milan Bandić je već najavio da će odvoz miješanog komunalnog otpada morati poskupjeti. Najvjerojatnije u studenom, a još se radi na novim cijenama.

Unatoč tome, građani su nam se i jučer žalili na pretrpane kontejnere za plastiku u Novom Zagrebu, ali iz Holdinga su poručili da se jave u njihov centar i da će radnici odvesti plastiku.

Siniša Radiković, direktor Pre-Koma, komunalca iz Preloga koji razdvojeno prikuplja i reciklira preko 65 posto otpada, kaže da i oni plaćaju već skoro godinu dana da netko preuzme plastiku. Ali po cijeni od 400 do 600 kuna jer je oni razvrstavaju.

"Zbog Kine i stanja na tržištu i mi gubimo na plastici. Pale su i cijene papira. Gospodarenje otpadom treba gledati u cjelini jer uspijevamo zarađivati na reciklaži namještaja, prodaji željeza i tekstila", kaže.

Plastika_More1 Možda te zanima... Plastika u moru prijeti našem okolišu Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.