Eko Miss(ija) bez plastike 05. veljače 2019.

Namjerno dodana mikroplastika u proizvodima rizik za zdravlje

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europska komisija za kemikalije (ECHA) podnijela je prijedlog za ograničavanje mikroplastičnih čestica koje su namjerno dodane smjesama koje koriste potrošači ili profesionalci.

Na službenim stranicama piše ako se prijedlog usvoji, ograničenje bi moglo smanjiti količinu mikroplastike koja se u Europskoj uniji pustila u okoliš. Prema procjenama, tijekom 20 godina pušteno je oko 400 tisuća tona mikroplastike

Uginula_Uljušara Možda te zanima... Pronađena plastika u želucima kitova! Eko

ECHA je procijenila zdravstvene i ekološke rizike koje predstavlja namjerno dodana mikroplastika i zaključila je da bi ograničenje bilo opravdano. Također su procijenili da se namjerno dodana mikroplastika najvjerojatnije akumulira u kopnenom okruženju budući da se čestice koncentriraju u kanalizacijskom mulju koji se često primjenjuje kao gnojivo. Mnogo manji dio tih mikroplastika se ispušta izravno u vodeni okoliš. 

Postojanost i mogućnosti štetnih učinaka ili bioakumulacije mikroplastike razlog su za zabrinutost. Mikroplastika može trajati tisućama godina i praktički ju je nemoguće ukloniti. Trenutno nije moguće utvrditi utjecaj dugotrajne izloženosti na okoliš, kao i potencijalne učinke na ljudsko zdravlje. 

Dostupni podaci o učincima su ograničeni, osobito za kopneni okoliš što otežava procjenu rizika. Zbog svoje male veličine, mikroplastika i nanoplastika - čak i manje čestice koje nastaju daljnjom degradacijom mikroplastike mogu se lako progutati i tako ući u prehrambeni lanac. Općenito, uporaba mikroplastike u proizvodima koji dovode do ispuštanja u okoliš nisu adekvatno kontrolirani. 

Definicija mikroplastike je široka, pokrivajući male, tipično mikroskopske (manje od 5 mm), sintetičke polimerne čestice koje se odupiru (bio) razgradnji. Područje obuhvaća širok raspon primjena u potrošačkim i profesionalnim proizvodima u više sektora, uključujući kozmetičke proizvode, deterdžente i proizvode za održavanje, boje i premaze, građevinske materijale i lijekove, kao i razne proizvode koji se koriste u poljoprivredi i hortikulturi te u ulju i plinskom sektoru. 

ECHA je procijenila socio-ekonomske učinke predloženog ograničenja i svjesna je da će ograničenje vjerojatno rezultirati različitim troškovima ovisno o vrsti pogođenog proizvoda. Međutim, očekuje se da će provedba ograničenja biti isplativa u svim sektorima, uključujući poljoprivredni sektor koji su u prijedlogu identificirani kao najveći izvor namjerno dodane mikroplastike. 

Nekoliko država članica EU-a već je uvelo zabranu korištenja mikroplastike u određenim vrstama proizvoda, uglavnom u vezi s kozmetičkim proizvodima za ispiranje. 

Plastika_More1 Možda te zanima... Plastika u moru prijeti našem okolišu Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.