Eko Miss(ija) bez plastike 29. travnja 2019.

Globalni izazov #NoPlasticChallenge: Izazivamo te da dva tjedna živiš bez plastike!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi globalni izazov počinje 22. svibnja, a trajati će do 5.lipnja i poziva sve ljude da u periodu od dva tjedna odbace plastične proizvode za jednokratnu upotrebu koji se ne mogu reciklirati. Izazov je pokrenula francuska agencija "No plastic in my sea".

Priključi se i ti novom globalnom izazovu od 22. svibnja do 5. lipnja i nemoj koristiti plastične vrećice, pribor za jelo, plastične tanjure, čaše, boce, slamke u periodu od dva tjedna. Također u dućanima izbjegni proizvode koji imaju plastičnu ambalažu i koji se ne mogu ponovno koristiti kao i higijenske proizvode koji imaju plastičnu ambalažu. U ova dva tjedna, nemoj naručivati hranu iz restorana i tako izbjegni plastični pribor za jelo!

I mi podržavamo inicijativu francuske agencije No plastic in my sea, jer se svatko od nas može na barem dva tjedna odreći jednokratne plastike, a nakon isteka roka od dva tjedna shvatit ćeš koliko zaista možeš smanjiti njeno korištenje u svakodnevnom životu.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

"Od 1950-ih proizvedeno je 8,3 milijarde tona plastike čiji utjecaj na okoliš postaje sve teži. Njena rasprostranjenost je tolika da sustavi recikliranja gube korak, a plastika u velikoj mjeri završava u okolišu. Ako nastavimo ovim tempom plastični će otpad 2050. godine u oceanima biti prisutan u većoj količini od same ribe. Procjene su da je u svjetskim oceanima preko 150 milijuna tona plastike, što dovodi do smrti 100 000 morskih sisavaca koji umiru od gutanja ili zaplitanja u plastični otpad", rekla je za missZDRAVU Eurozastupnica i liječnica Biljana Borzan.

Kako bi se spriječilo daljnje širenje plastičnog onečišćenja, francuska udruga No plastic in my sea po drugi put pokreće izazov  #NoPlasticChallenge i apelira na sve ljude u svijetu da se pridruže. U udruzi No plastic in my sea ističu kako se samo u Francuskoj 2017. godine proizvodnja plastike povećala za 7,8 %. Mnogi naši čitatelji su već prestali koristiti plastične slamke, čaše i vrećice, kao i štapiće za uši, jer će njihova upotreba već 2021. godine biti zabranjena. Ako se odlučiš priključiti ovoj inicijativi, sva iskustva i slike možeš dijeliti uz ključnu riječ #NoPlasticChallenge na Twitteru i Facebooku. Izazov simbolično završava prije Svjetskog dana oceana, 8.lipnja, kada se očekuje objava najnovijih izvještaja o stanju svjetskih mora i oceana.

Pročitaj koji će plastični predmeti biti zabranjeni do 2021.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.