Eko Miss(ija) bez plastike 28. ožujka 2019.

Doznaj koji će plastični predmeti biti zabranjeni 2021. godine

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zastupnici u Europskom parlamentu su 27. ožujka odobrili su novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće. Čak 560 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo je za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Od 2021. u Europskoj uniji za upotrebu će biti zabranjeni sljedeći proizvodi:

  • Pribor za jelo za jednokratnu uporabu.
  • Plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu.
  • Plastične slamke.
  • Štapići za uši izrađeni iz plastike.
  • Plastični štapići za pridržavanje balona.
  • Okso razgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.

Nova pravila spremna za 2029. godinu

Države članice morat će do 2029. godine ponovno moći prikupiti 90% upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25% materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će se moći reciklirati. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30%.

Ovim se dogovorom ujedno daje prednost primjeni načela „onečišćivač plaća”. To se osobito odnosi na proizvođače duhana, koji će morati preuzeti veću odgovornost. Novi će se režim primjenjivati i na ribolovni pribor kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih na moru.

Možda te zanima... Kako je plastika postala veliki izvor zarade i nepresušan izvor otpada Kolumne

Ovim zakonodavstvom predviđa se i da bi trebalo postati obvezno postavljanje oznaka na proizvodu kojima se upozorava na negativan utjecaj koji na okoliš ima bacanje cigareta s plastičnim filtrima. Takvo bi se pravilo primjenjivalo i na druge proizvode kao što su plastične čaše, vlažne maramice i sanitarne pelene.

Izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija) je izjavila: „Ovim će se zakonodavstvom za 22 milijarde eura smanjiti troškovi štete počinjene za okoliš. U tom se iznosu procjenjuje trošak onečišćenja plastikom u Europi do 2030. Europa sada ima zakonodavni model obrane i promicanja na međunarodnoj razini, s obzirom na globalnu prirodu problema onečišćenja mora plastikom. To je izuzetno važno za ovaj planet.”

Prema podacima Europske komisije, više od 80% morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni tim novim zakonom čine 70% svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama: morskim kornjačama, tuljanima, kitovima i pticama, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.