Eko 14. siječnja 2021.

Gdje provesti vikend na svježem zraku? Donosimo ti odlične ideje

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL 13.01.2021., Rastoke - Slikovito mjestasce kod Slunja jedna je od najljepsih turistickih atrakcija u Hrvatskoj, a pod snijegom izgleda jos romanticnije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako, vikend više nije rezerviran za provode, tko kaže da ne možeš uživati provodeći vrijeme u prirodi?

Zbog dobro poznate situacije i lockdowna koju nam je sa sobom donijela 2020., ostali smo bez omiljenim nam kafića i gradskih životnih navika, a vratili smo se prirodi i doživjeli novi oblik pogleda na život. Iako već duže vrijeme živimo užurbano u ovom modernom svijetu, korona nas je dodatno podsjetila da smo povezani sa svime što nas okružuje. 

“Bolje umjesto više” postala je misao koja nas vodi iz dana u dan. Bolje vrijeme s obitelji nego veća plaća, bolje priroda nego igrice, bolje nova zelena površina u gradu nego još jedan shopping centar. Priroda nam podiže raspoloženje, smanjuje negativne emocije i podsjeća nas da je vrijeme za predah od gradske vreve.

Ipak, ako kreneš na put važno je da paziš na svoje i zdravlje svojih najbližih te se pridržavaš epidemioloških mjera tamo gdje se to od tebe traži.

Možda te zanima... Medvjedi prekinuli obiteljski piknik i poslužili se hranom Eko

Platak

Platak ili brdo uživanja kako ga još znaju nazivati, malo je obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Vjerojatno je jedino skijalište u našoj blizini gdje s vrha Sedežnice možeš uživati u pogledu na more! 

Dakle, za sve ljubitelje zimskih radosti, Platak je neizbježna skijaška destinacija sa čijih staza puca pogled na Kvarnerski zaljev!

Kao relativno malo skijalište s 10 km deklariranih staza ima jednu dvosedežnicu, Radeševo, s dvije crvene i jednom plavom, „turističkom“ stazom te tri ski lifta s kratkim plavo-crvenim stazama Pribeniš 1 i Tešanj te dva bebi-lifta. Na Platku je moguće iznajmiti i kompletnu skijašku opremu. Za sve željne sanjkanja, uređene su staze u dolini Pribeniš, a moguće je koristit i traku uz Radeševo kraj koje postoji odvojena staza za sanjkaše. Dnevni najam ski opreme pancerica, skija, štapova za djecu je 100 kn, a za odrasle 120 kn.

 

Plitvička jezera

Iako su Plitvička jezera hit destinacija tijekom cijele godina, zima je upravo najidealnije dobe za posjet ovom nacionalnom parku. Cijena karte zimi za odrasle je 80 kn, studente 50, a djecu 30-35. Osim izletnika iz Hrvatske, nekolicine samostalnih stranih turista i nekoliko autobusa, nema puno ljudi pa nema gužve. Puno bolje nego da se ljeti gužvaš i mimoilaziš s ljudima po uskim drvenim stazama. Plitvice Holiday Resort, također nudi savršen smještaj u kućicama na drvetu ili odmah pored jezera. Zamisli kako bi u tim drvenim kućicama bilo divno prespavati pogotovo sada kada je snježna idila.

Mjesto za potpunu relaksaciju i bijeg od gradske vreve nalazi se u ovim šarmantnim kućicama skrivenim između drvenih puteljaka.

 

 | Author: Bruno Fantulin/PIXSELL Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL Zimska idila na Plitvicima - siječanj 2021.

Rastoke 

Na ušću rijeke Slunjčice u Koranu, uz sam grad Slunj, smjestilo se malo mjesto iznimne prirodne ljepote, Rastoke. Modro zelena voda koja se prelijeva u mnoštvu manjih i većih slapova, brzaca i jezera okruženih bogatim zelenilom na otočićima i hridima zaslužni su za epitet „Plitvice u malom".

 | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Odlučiš li se posjetiti ovaj prirodni biser, svakako se uputi do najpoznatijih rastočkih slapova Buka, Hrvoja i Viline kose kraj kojih modrozelena boja vode odaje poseban dojam i obavezno isprobaj svu gastronomsku ponudu kada restorani ponovno otvore svoja vrata. Za sada, zahvaljujući dobroj ponudi smještaja, Rastoke su odličan izbor za vikend-odmor i bijeg od kaotičnog urbanog tempa života, za izgubiti se na jedan dan ili pak i noć.

 | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.