Eko 23. prosinca 2021.

"Forumi petkom" za klimatsku pravdu

Foto: Prijatelji životinja "Forumi petkom" održavaju se u Muzeju suvremenih umjetnosti za borbu protiv klimatske krize
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zelena akcija i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) održavaju seriju "Foruma petkom" do 21.1.2022. godine u MSU Zagreb s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.

"Forumi petkom" održavaju se povodom izložbe "Barikadiranje ledenih ploča" austrijskog umjetnika Olivera Resslera koja traje do 30.1.2022. u Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba istražuje koliko je zapravo klimatska kriza duboka i nudi rješenja kroz djelovanje pokreta za klimatsku pravdu, stoga je odličan uvod u temu foruma. 

"Forumi petkom" sjajni za aktivno uključivanje građana

Cilj ovih foruma je približiti publici klimatske promjene koje su ključna tema današnjice, ali i nastaviti razgovore koje su potaknuli klimatski pregovori Ujedinjenih naroda u Glasgowu (COP26) i nedavni zagrebački klimatski marš. Razne udruge i inicijative predstaviti će metode svog djelovanja i načine na koji se svi zainteresirani mogu uključiti. Izložba koja prikazuje umjetnikovu angažiranost i intervenciju vezane uz klimatske promjene, bit će polazište rasprava. Ako želiš saznati više ili se aktivirati i uključiti u pokret, ovo je sjajna prilika jer je fokus ovih foruma i na doprinosu i uključivanju u klimatski pokret. 

Možda te zanima... Završen je samit u Glasgowu: Što je dogovoreno? Eko

Prijatelji životnija i Udruga građana Siget vodili prvi forum

Prijatelji životinja jedna je od udruga koja sudjeluje na forumima. Ova neprofitna udruga bori se za prava životinja i promiče veganstvo kao etički, ekološki i zdravstveno prihvatljiv životni stil. Dio njihovog djelovanja je i promicanje biocentrizma i održivog načina življenja za opće dobro. Također se zauzimaju za očuvanje okoliša i zaustavljanje klimatske krize. Aktivno promoviraju važnost i nužnost ekološki održivog načina života i u suradnji su s udrugom Zelena akcija izdali brošuru Hrana i ekologija. 

Udruga građana Siget djeluje od 2017. godine te su se u početku borili za očuvanje zelenih površina u kvartu. U suradnji s građanima, pravnim institucijama i medijima uspjeli su sačuvati livadu na kojoj se trebao izgraditi stambeni objekt. Kasnije su svoj rad proširili i započeli suradnju sa Zelenim odredom i drugim građanskim udrugama koje se najviše bore za zaštitu šuma i voda.

Upravo su ove dvije udruge predvodile prvi forum. Iako djeluju iz različitih kutova, u razgovoru su zaključili isto. Važno je da se udruge i građani podupiru i uče jedni od drugih jer različitim metodama mogu doći do istog cilja. 

Udruga Prijatelji životinja podupire inicijativu ovakve suradnje jer, kako kažu: „Zajedno smo jači te možemo postići puno bolje rezultate ako se udružimo, a naravno i upoznamo i shvatimo perspektive jedni drugih. Ponekad je našu perspektivu, koja zahtjeva promjenu ustaljenih navika i tradicija, teže prihvatiti i usvojiti, no tim više je važno da svi više pričamo o tom jednom od najjačih alata u borbi protiv klimatskih promjena, s kojim svaki građanin može početi već danas.“

Klimatska kriza ima dvostruko značenje 

Prijatelji životinja najviše se bore za zaštitu prava životinja pa klimatska kriza za njih ima dvostruko značenje. S jedne strane klimatska kriza je uzrok uništavanja ekosustava koji je dom milijardama nedužnih životinja koje trpe razorne posljedice klimatskih promjena. S druge strane nalaze se mesne i mliječne industrije koje "emitiraju oko 30% globalnih stakleničkih plinova, dakle više nego cijeli promet svijeta zajedno, odnosno oko 17% direktno ispuštanjem CO2 te oko 14% indirektno razornom deforestacijom radi uzgoja hrane za stoku, putem metana koji stoka ispušta u atmosferu, zauzimanjem oko 40% kopnene površine Zemlje i  onečišćenje hranjivih tvari koje duboko mijenja ekosustave i kakvoću vode; a odgovorne su za 70% izvlačenja slatkovodnih voda iz rijeka, rezervoara i podzemnih voda, između ostalih negativnih učinaka na okoliš.“ poručuju iz Udruge. 

 | Author: Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja Mirna Ukrainčik iz udruge Prijatelji životinja

Kao rješenje za te probleme potiču ljude da prestanu ili znatno smanje konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda jer je upravo to značajan alat u borbi protiv klimatske krize. Drastično smanjenje uzgoja i proizvodnje životinjskih proizvoda imao bi pozitivan utjecaj i na ekološko stanje, ali i na poboljšanje općeg zdravlja ljudi. „Kao Udruga aktivno ukazujemo na klimatsku krizu i sudjelujemo u njezinom suzbijanju. Letcima, brošurama i dopisima educiramo građane, pišemo pisma lokalnim i regionalnim samoupravama, Vladi i ministarstvima sa konkretnim prijedlozima za suzbijanje ove ekološke krize, te smo se pridružili i međunarodnoj kampanji „Mijenjaj prehranu, a ne klimu. A najvažnije, i ono što ima najveći direktni utjecaj na promjenu situacije na bolje je da ne konzumiramo namirnice životinjskog podrijetla“ poručuju iz Udruge, pozivajući sve građane koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu da naprave korak dalje i pridruže se sve popularnijem Vege izazovu

Možda te zanima... 5 najčešćih pogrešaka prilikom prelaska na veganstvo Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.