Eko Eko dom 02. kolovoza 2017.

Ugradnjom kvalitetne izolacije smanjit ćeš potrošnju energije za grijanje i hlađenje

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako živiš u slabije izoliranoj kući ili stanu, sigurno imaš i visoke račune za grijanje. No, poučeni iskustvom naših predaka, za vrijeme kojih nije ni postojala toplinska izolacija, donosimo ti nekoliko savjeta kako na ekološki prihvatljiv i jeftin način održati toplinu doma.

Važno je razumjeti kako toplina cirkulira i shvatiti činjenicu da se vrlo često veliki dio topline troši na zagrijavanje okoline, a ne samo zraka u prostoriji. Iz toga razloga je potrebno jako puno vremena da bi se kuća zagrijala nakon dužeg izbivanja iz nje. Zidovi jednostavno postanu hladni i nakon što se uključi grijanje, zrak se vrlo brzo zagrije, ali je potrebno puno više vremena da se zidovi zagriju i da boravak u prostoriji postane ugodan.

Također, u slabo izoliranim kućama i stanovima možeš primijetiti kako je unutarnja strana vanjskih zidova nekoliko stupnjeva hladnija od zraka u prostoriji, ali i od površine unutarnjih zidova. Stoga ti donosimo pet savjeta za topliji dom i manje troškove grijanja.

Noću zatvori zavjese i spusti rolete

Tijekom dana, kroz prozor ulazi više toplinske energije nego što izađe. Sunčevo svjetlo, a samim time i toplina sunca mogu ući kroz staklo. Međutim, noću se vani spušta temperatura i nema više sunčevog svjetla pa čak dvostruki ili dobro izolirani prozori mogu propustiti dio topline van. U tom slučaju, ako grijanje noću ne radi, a vani se temperatura zraka spusti ispod nule, moguće je da će energetski gubitak biti oko 50-100 W po četvornom metru. 

Jedan od načina kako spriječiti ovaj gubitak topline je da se povuku zavjese ili spuste rolete odmah nakon zalaska sunca. Oni pružaju dodatnu prepreku gubitka topline, postaju dodatna izolacija i sprječavaju propuh. Osim roleta ili žaluzina, moguće je upotrijebiti deblje zavjese koje ljeti služe za zaštitu od sunca, a zimi djelomično sprječavaju gubitak topline. 

Pripazi na raspored namještaja

Čvrsta opeka ili kameni zidovi su bolji izolatori od stakla, ali oni još uvijek mogu propuštati toplinu. Naročito ako izvana ne postoji toplinska izolacija. Gubitak topline se može smanjiti tako da na vanjske zidove staviš namještaj koji će postati svojevrsni izolator. Tu se ne misli na krevete, kauč ili slični namještaj već ormare ili čak najbolje police za knjige. Osim što će drvena polica smanjiti gubitak topline kroz vanjske zidove dnevnog boravka, ujedno će knjige na polici biti dodatni izolator. S druge strane, radni stol, krevet i garnituru za sjedenje postavi na unutarnje zidove i dalje od prozora kako bi ti bilo toplije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izoliraj vrata ili ih prekrij zavjesama

Tanka vrata, vrata koje nisu rađena po mjeri pa propuštaju zrak između dovratnika i zidova ili ona koja su uglavnom prekrivena prozorima, mogu propuštati hladnoću. Stoga ih je potrebno dobro izolirati, a u tu svrhu mogu poslužiti i samoljepljive trake za prozore i vrata. Uz to se s unutarnje strane vrata može postaviti debela zavjesa koje će barem djelomično spriječiti protok hladnog zraka u kuću ili stan.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.