Eko 07. srpnja 2021.

Ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu: Podvodni plamen ugrozio ekosustav

Foto: CNN/Screenshot Podvodni vatreni prsten buknuo je uslijed curenja zemnog plina i udara munje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Meksički zaljev poznat je kao naftna riznica, ali i kao mjesto nekih od najvećih ekoloških katastrofa. Usred curenja prirodnog plina i udara munje nastao je podvodni plamen koji je zakuhao okolno more. Ekolozi predviđaju kako će posljedice nesretnog događaja biti dugotrajne, a o svemu se oglasila i Greta Thunberg

Nakon što je 2010. Meksički zaljev pogođen najvećom ekološkom katastrofom američke povijesti koja je trajala čak tri mjeseca, prije četiri dana ponovno je postao mjesto stravičnih događaja. Usred zaljeva se pojavio veliki gorući prsten koji je nalikovao na žestoku erupciju vulkana. Na prvi pogled možda je izgledao kao prirodna katastrofa, no uskoro smo saznali da se radi o još jednom nesretnom događaju uzrokovanim naftnom kompanijom

Meksička naftna kompanija Petroleos Mexicanos potvrdila je da je podvodnu buktinju zaslužan neobičan splet okolnosti. Uslijed oluje koja je harala zaljevom još su u petak radnici bili primorani zatvoriti bušotine naftne platforme. U istom periodu došlo je do puknuća cjevovoda sa zemnim plinom koji se počeo nakupljati na dnu oceana. Jednom kada je plin došao na površinu mora, na užas mnogih, pogodila ga je munja i zapalila vrlo nestabilan plin. 

U trenutku se pod morem stvorila plamena buktinja koja je zakuhala dio zaljeva. Nakon nešto više od pet sati intenzivnog truda podvodna vatra je ugašena, no posljedice koje će ostati na okoliš teško će se otkloniti. Uzbunu su odmah digli ekolozi koji će posljedice ove katastrofe još dugo istraživati. Greenpeace Meksiko na svom Twitter profilu objavio je kako je ovo još jedan primjer koliko eksploatacija nafte u Meksičkom zaljevu može imati velik utjecaj ne samo na okoliš, nego i na zdravlje ljudi

Zeleni_Planet Možda te zanima... Fracking - način za uništavanje Zemlje Eko

Izjavili su i kako je još prerano da bi znali kakve je posljedice podvodni požar ostavio na ekosustav zaljeva, no da dobro poznaju biološke vrste koje nastanjuju zaljev te kako na njih utječe povećana količina prirodnog plina. O cijeloj situaciji oglasila se i aktivistkinja Greta Thunberg koja je osudila sve ljude na vodećim pozicijama koji odobravaju bušenje novih izvora nafte i postavljanje platformi. "Ovo je svijet koji ostavljaju nama mladima", dodala je. 

Cijela situacija šokirala je ljude diljem svijeta koji se svakodnevno trude smanjiti utjecaj čovjeka na Zemlju. Na društvenim mrežama možemo vidjeti komentare koji ističu kako se situacija nikada neće promijeniti ako samo obični građani daju svoj doprinos zaštiti okoliša, da se problem treba rješavati u samom izvoru, odnosno u kompanijama poput Petroleos Mexicanos.

Incident je još jednom pokazao koliko je naftna industrija štetna za okoliš te koliko je neophodno što prije prijeći na zelenije alternative. Iako je plamtio samo pet sati, podvodni požar ostavit će dugotrajne posljedice na biološki svijet Meksičkog zaljeva koji je dom ne samo velikom broju riba i ptica nego i planktona koji je glavni izvor hrane većini morskog ekosustava.

Možda te zanima... Promjene koje je potaknula Greta Thunberg! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.