Eko 11. travnja 2020.

Dva načina za pripremu pisanica uz pomoć ljuski luka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tražiš li lijep, prirodan način bojenja jaja ove godine? Zaboravi na komplicirane tehnike i pogledaj u svoje spremište ili smočnicu jer su ljuske luka sve što ti je potrebno za pripremu lijepih, raznobojnih jaja.

Projekt bojenja uskršnjih jaja ili pisanica nekima je možda zastrašujuć. U želji da njihove pisanice izgledaju kao one s Pinteresta ili drugih društvenih mreža, ljudi ponekad zaborave da je sve u redu i s jednostavnošću. A upravo to ti donosi bojanje jaja uz pomoć ljuski luka. Jednostavan postupak, koji ne zahtijeva puno pažnje ili vještine, a rezultati su fantastični i ponajprije prirodni.

Možda te zanima... Kako napraviti prirodne boje za uskrsna jaja od hrane iz hladnjaka Eko

Sve što za početak trebaš napraviti je imati odabrani broj jaja koji želiš pretvoriti u pisanice te ljuske luka koje ćeš dobiti tako da lagano protrljaš luk, ljuske uzmeš sa sobom, a njega ostaviš za kasniju uporabu.

Mnogi smatraju da bojenje jaja lukom rezultira jednom, identičnom nijansom. No, iako možeš svoja jaja ostaviti preko noći u dobivenoj boji od ljuski luka, The Kitchen navodi da drugačiju nijansu možeš dobiti i ponavljanjem umakanja. Dakle, želiš li dublju boju, sve što trebaš učiniti jest nekoliko puta ponoviti ciklus uranjanja jajeta u boju, njegovog sušenja i ponovnog uranjanja.

Nadalje, žute ljuske luka pobojit će jaja svijetlosmeđom nijansom, dok će crvene ljuske luka dati bogatiju smeđu boju. Mješavina luka, kao i mješavina jaja - bijelih i smeđih, pružit će ti lijepu paletu nijansi.

Klasične pisanice

Ovaj postupak bit će ti dovoljan za 10 do 12 pisanica.

Sastojci:

  • Ljuske od otprilike 10 do 12 komada luka.
  • 1 litra vode
  • 3 žlice octa
  • maslinovo ulje ili drugo jestivo ulje
  • 12 velikih tvrdo kuhanih jaja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Oprema:

  • lončić za kuhanje
  • cjedilo
  • posuda za boju
  • drvena špatula
  • žlica s prorezima za cijeđenje
  • papirnati ručnik.

Priprema:

  1. Skuhaj ljuske od luka: u lončiću pomiješaj ljuske od luka, vodu i ocat. Žlicom promiješaj sve da se sastojci sjedine. Dovedi mješavinu do vrenja.
  2. Zatim smanji toplinu na nisku i kuhaj, pokriveno, najmanje 30 minuta.
  3. Smjesu procijedi u zdjelu i ostavi da se ohladi. Ne mora biti skroz hladna, dovoljno je da se jaja, kada ih staviš u nju, ne počnu ponovno kuhati.
  4. Dodaj jaja: žlicom nježno spusti jaja u boju. Poslaži unutra samo onoliko koliko stane, a da sva jaja budu prekrivena tekućinom.
  5. Neka se jaja natapaju u boji najmanje 30 minuta ili najviše jedan sat. Što se duže natapaju, bit će tamnija.
  6. Žlicom s prorezom izvadi jaja iz boje i ostavi da se ohlade na žici.
  7. Kad su jaja suha i dovoljno hladna da se mogu nositi, upotrijebi nekoliko kapi maslinovog ulja i papirnatim ručnikom ga razmaži po jajima. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Alternativni način bojenja jaja uz pomoć ljuski luka

Osim prethodnog te načina gdje uz pomoć najlonki i bilja ili čipke možeš pripremiti određene motive na svojim pisanicama, postoji još jedan način bojenja jaja uz pomoć ljuski luka. Za njega također trebaš pripremiti: jaja, ulje, posudu s vodom, ljuske luka i komad tkanine, odnosno 12 njih ako radiš 12 pisanica i želiš ih što prije napraviti te lonac s kipućom vodom.

  1. Za početak, namoči ljuske luka u velikoj zdjeli s vodom. Budi oprezna s njima jer su ljuske obično suhe i krhke, a tebi trebaju što veće. Pored njih u vodu umoči i jaja te komade tkanine koje možeš doslovno samo umočiti, a zatim ocijediti kako bi bile vlažne.
  2. Oko svakog jajeta omotaj ljuske luka. Ako ne možeš obložiti cijelo jaje, pobrini se da ljuske budu što bliže jedna drugoj i dodaj ih više.
  3. Raširi tkaninu i u njenu sredinu pažljivo postavi jaje obloženo lukom. Zamotaj ga u tkaninu tako da ga ona čvrsto stisne kako bi ljuske luka ne bi pomicale i zatim vrh čvrsto zaveži uz pomoć gumice.
  4. Pažljivo dodaj svako jaje u lonac kipuće vode kako ne bi puklo. Kuhaj ih sve dok ne budu tvrdo kuhana, od sedam do devet minuta. 
  5. Nakon što se jaja skuhaju, pažljivo ih izvadi iz kipuće vode i zdjelu u kojoj je hladna voda kako bi zaustavila proces kuhanja.
  6. Pažljivo ukloni gumicu i izvadi jaja iz tkanine. Oguli s njih ljuske luka te ih stavi sa strane kako bi se osušila.
  7. Uz pomoć papirnatog ručnika, na koji trebaš nakapati malo ulja, obriši jaja i daj im sjaj. Uživaj u prirodnom izgledu jaja koji zbog postavljanja različitih ljuski svaka imaju različite šare i oblike na sebi, prenosi Instructables.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Pinca s grožđicama i narančinom koricom bez jaja Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.