Tražiš li lijep, prirodan način bojenja jaja ove godine? Zaboravi na komplicirane tehnike i pogledaj u svoje spremište ili smočnicu jer su ljuske luka sve što ti je potrebno za pripremu lijepih, raznobojnih jaja.
Projekt bojenja uskršnjih jaja ili pisanica nekima je možda zastrašujuć. U želji da njihove pisanice izgledaju kao one s Pinteresta ili drugih društvenih mreža, ljudi ponekad zaborave da je sve u redu i s jednostavnošću. A upravo to ti donosi bojanje jaja uz pomoć ljuski luka. Jednostavan postupak, koji ne zahtijeva puno pažnje ili vještine, a rezultati su fantastični i ponajprije prirodni.
Sve što za početak trebaš napraviti je imati odabrani broj jaja koji želiš pretvoriti u pisanice te ljuske luka koje ćeš dobiti tako da lagano protrljaš luk, ljuske uzmeš sa sobom, a njega ostaviš za kasniju uporabu.
Mnogi smatraju da bojenje jaja lukom rezultira jednom, identičnom nijansom. No, iako možeš svoja jaja ostaviti preko noći u dobivenoj boji od ljuski luka, The Kitchen navodi da drugačiju nijansu možeš dobiti i ponavljanjem umakanja. Dakle, želiš li dublju boju, sve što trebaš učiniti jest nekoliko puta ponoviti ciklus uranjanja jajeta u boju, njegovog sušenja i ponovnog uranjanja.
Nadalje, žute ljuske luka pobojit će jaja svijetlosmeđom nijansom, dok će crvene ljuske luka dati bogatiju smeđu boju. Mješavina luka, kao i mješavina jaja - bijelih i smeđih, pružit će ti lijepu paletu nijansi.
Klasične pisanice
Ovaj postupak bit će ti dovoljan za 10 do 12 pisanica.
Sastojci:
- Ljuske od otprilike 10 do 12 komada luka.
- 1 litra vode
- 3 žlice octa
- maslinovo ulje ili drugo jestivo ulje
- 12 velikih tvrdo kuhanih jaja.
Oprema:
- lončić za kuhanje
- cjedilo
- posuda za boju
- drvena špatula
- žlica s prorezima za cijeđenje
- papirnati ručnik.
Priprema:
- Skuhaj ljuske od luka: u lončiću pomiješaj ljuske od luka, vodu i ocat. Žlicom promiješaj sve da se sastojci sjedine. Dovedi mješavinu do vrenja.
- Zatim smanji toplinu na nisku i kuhaj, pokriveno, najmanje 30 minuta.
- Smjesu procijedi u zdjelu i ostavi da se ohladi. Ne mora biti skroz hladna, dovoljno je da se jaja, kada ih staviš u nju, ne počnu ponovno kuhati.
- Dodaj jaja: žlicom nježno spusti jaja u boju. Poslaži unutra samo onoliko koliko stane, a da sva jaja budu prekrivena tekućinom.
- Neka se jaja natapaju u boji najmanje 30 minuta ili najviše jedan sat. Što se duže natapaju, bit će tamnija.
- Žlicom s prorezom izvadi jaja iz boje i ostavi da se ohlade na žici.
- Kad su jaja suha i dovoljno hladna da se mogu nositi, upotrijebi nekoliko kapi maslinovog ulja i papirnatim ručnikom ga razmaži po jajima.
Alternativni način bojenja jaja uz pomoć ljuski luka
Osim prethodnog te načina gdje uz pomoć najlonki i bilja ili čipke možeš pripremiti određene motive na svojim pisanicama, postoji još jedan način bojenja jaja uz pomoć ljuski luka. Za njega također trebaš pripremiti: jaja, ulje, posudu s vodom, ljuske luka i komad tkanine, odnosno 12 njih ako radiš 12 pisanica i želiš ih što prije napraviti te lonac s kipućom vodom.
- Za početak, namoči ljuske luka u velikoj zdjeli s vodom. Budi oprezna s njima jer su ljuske obično suhe i krhke, a tebi trebaju što veće. Pored njih u vodu umoči i jaja te komade tkanine koje možeš doslovno samo umočiti, a zatim ocijediti kako bi bile vlažne.
- Oko svakog jajeta omotaj ljuske luka. Ako ne možeš obložiti cijelo jaje, pobrini se da ljuske budu što bliže jedna drugoj i dodaj ih više.
- Raširi tkaninu i u njenu sredinu pažljivo postavi jaje obloženo lukom. Zamotaj ga u tkaninu tako da ga ona čvrsto stisne kako bi ljuske luka ne bi pomicale i zatim vrh čvrsto zaveži uz pomoć gumice.
- Pažljivo dodaj svako jaje u lonac kipuće vode kako ne bi puklo. Kuhaj ih sve dok ne budu tvrdo kuhana, od sedam do devet minuta.
- Nakon što se jaja skuhaju, pažljivo ih izvadi iz kipuće vode i zdjelu u kojoj je hladna voda kako bi zaustavila proces kuhanja.
- Pažljivo ukloni gumicu i izvadi jaja iz tkanine. Oguli s njih ljuske luka te ih stavi sa strane kako bi se osušila.
- Uz pomoć papirnatog ručnika, na koji trebaš nakapati malo ulja, obriši jaja i daj im sjaj. Uživaj u prirodnom izgledu jaja koji zbog postavljanja različitih ljuski svaka imaju različite šare i oblike na sebi, prenosi Instructables.