Eko Eko dom 10. travnja 2022.

Kako napraviti prirodne boje za uskrsna jaja od hrane iz hladnjaka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uskrs i uskršnja jaja ne mogu jedno bez drugoga, ali svi znamo da boje za njihovo ukrašavanje nastaju uz pomoć kemikalija te su svake godine sve skuplje i skuplje. Ove godine uštedi nešto novca i napravi sama prirodne boje kod kuće.

Ako želiš smeđa, plava ili crvena uskršnja jaja nije ti potrebna kupovna boja. Sve što trebaš napraviti je pogledati u svoj hladnjak ili u spremište i provjeriti koje to namirnice imaš doma te se baciti na pripremu domaćih i prirodnih boja. 

Jaja-Uskrspg Možda te zanima... Kako prirodno obojati jaja u crvenu, plavu i zelenu boju i drugi trikovi Eko


Kako pobojati uskršnja jaja:

  1. Pomiješaj 250 mililitara vode i dvije žlice octa u loncu srednje veličine.
  2. Dovedi tekućinu do vrenja, dodaj sastojke za boju, koji se nalaze niže u tekstu i smanji toplinu. Pusti da kuha 30 minuta, a zatim ostavi da se ohladi. Procijedi boju prije dodavanja jaja.
  3. Nakon što ju procijediš, dodaj jaja i ostavi da odstoje najmanje 30 minuta u njoj. Za živahnije i jače boje ostavi jaje da se namače nešto duže u boji. Kad dobiješ željenu nijansu, ukloni jaje uz pomoć žlice ili uz pomoć hvataljki te ga papirnatim ručnikom osuši.

Ružičasta jaja

U smjesu vode i octa dodaj 600 grama nasjeckane cikle. Nakon što se bude kuhala 30 minuta, boju procijedi, a zatim u nju na 30 minuta ili više stavi jaja.

Narančasta jaja

U smjesu vode i octa dodaj tri do četiri šake lupina žutoga luka. Nakon 30 minuta, boju procijedi, a zatim u nju na 30 minuta stavi jaja. Ako želiš žarko narančastu boju, ostavi jaje da u boji bude cijelu noć. Ako želiš dobiti tamno smeđu boju, ponovi postupak, ali umjesto lupina žutog luka, koristi lupine crvenog luka ili ih pomiješaj zajedno. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Žuta jaja

U kipuću vodu dodaj tri žlice kurkume. Pusti da se kuha 30 minuta, ostavi da se ohladi i u nju zatim umoči jaja na 30 minuta ili dok ne postignu željenu nijansu žute boje.

Svijetloplava jaja

U kipuću vodu dodaj 30 grama nasjeckanog crvenog ili ljubičastog kupusa. Kuhaj ga 30 minuta, procijedi boju i ostavi da se jaja namaču 30 minuta ili preko noći za jaku boju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tamnoplava jaja

U kipuću vodu dodaj 40 grama borovnica. Pusti ih da se kuhaju 30 minuta i zatim procijedi boju i u nju stavi jaja na 30 minuta ili duže, ovisno o dubini boje koju želiš.

I pritom ne zaboravi nabaciti osmijeh!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.