Umjesto kuhane šunke i pečenog mesa ovog Uskrsa posluži dimljeni seitan i tofu salamu, a teške deserte od bijelog brašna i maslaca zamijeni zdravim kolačima na bazi voća sa smeđim šećerom
Tradicija uskršnjeg doručka i ručka i danas se zadržala u gotovo svim kršćanskim zemljama. I dok je u nekim obiteljima naglasak na bogatom uskršnjem doručku, drugima je važniji ručak kada se cijela obitelj okuplja oko stola. Povrtne salate, mladi svježi luk i rotkvice se nakon dugo vremena ponovno mogu pronaći na uskršnjem stolu.
Na većini uskršnjih stolova nezaobilazne su košarice s jajima i šunkom, ali mi ti ove godine preporučujemo ''zelenu'' varijantu Uskrsa s jajima iz ekološkog uzgoja i dimljenim seitanom.
Donosimo ti naših 10 prijedloga za ''zeleni'' Uskrs:
- Doručkuj zdravo: umjesto jaja i šunke napravi žitarice s voćem i mlijekom.
- Uskršnji stol ukrasi povrtnim salatama koje su pravi vjesnici proljeća i svježe, zelene hrane koje je nam je nedostajalo zimi. Svježi mladi luk, rotkvice, brokula, kupus, mrkva i grašak čini odličan prilog ostalim jelima.
- Francusku salatu napravi s organskom majonezom.
- Umake na bazi rajčice i povrća zamijeni s umacima na bazi tvrdih sireva i kokosovog mlijeka.
- Umjesto uskršnje šunke ovog Uskrsa iznenadi prijatelje i obitelj i posluži dimljeni seitan i tofu salamu koju možeš kupiti u bio & bio dućanima.
- Bijele kruhove, masna peciva i lepinje zamijeni punozrnatim i beskvasnim kruhom od cjelovitog brašna.
- Krumpir pečen u svinjskoj masti zamijeni s krumpirom pečenim s biljnim uljem i začinima poput ružmarina.
- Umjesto masnih deserta od bijelog brašna, jaja i maslaca pripremi zdrave kolače od cjelovitog brašna, smeđeg šećera, bez jaja i na bazi voća.
- Potraži u trgovinama jaja iz organskog uzgoja od domaćih poljoprivrednika.
- Nazdravi sa čašom organskog vina iz eko uzgoja.
Pogledaj uskršnji video recept ''Okruglice iznenađenja''..
Vodič za kupovinu jaja
Vesele uskršnje pisanice su najvažniji simbol Uskrsa, a njima se najviše vesele najmlađi.
Ipak , s odabirom jaja treba biti oprezan. Prije kupnje ambalažu u kojoj su treba otvoriti i pregledati da su čista i nenapuknuta. Pokušaj kupiti jaja iz organskog uzgoja od domaćih eko- poljoprivrednika.
Kupuj samo jaja koja su pohranjena u hladnjaku jer samo jedan dan njihovog stajanja na sobnoj temperaturi znači koliko i tjedan dana u hladnjaku. Takva jaja mogu se čuvati u hladnjaku i do 4 tjedna.
Pisanice čuvaj u hladnjaku
Jaja treba kuhati u proključaloj vodi 15 minuta, što također omogućava otapanje mineralne ovojnice s ljuske kojom se jaja obično premazuju kako ne bi tijekom transporta i skladištenja navlačila mirise ili moguće kontaminante.
Ako se jaja neće bojati isti tren, potrebno ih je pohraniti u hladnjak jer kao i sva visokoproteinska hrana ona ne bi smjela stajati na sobnoj temperaturi više od dva sata.
Pisanice, dakle, također treba čuvati u hladnjaku te se trebaju pojesti unutar tjedan dana. Napuknuta jaja nemoj koristiti za prehranu.