Eko 14. travnja 2011.

Deset savjeta za bio Uskrs

Zeleni-Uskrs
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjesto kuhane šunke i pečenog mesa ovog Uskrsa posluži dimljeni seitan i tofu salamu, a teške deserte od bijelog brašna i maslaca zamijeni zdravim kolačima na bazi voća sa smeđim šećerom

Tradicija uskršnjeg doručka i ručka i danas se zadržala u gotovo svim kršćanskim zemljama. I dok je u nekim obiteljima naglasak na bogatom uskršnjem doručku, drugima je važniji ručak kada se cijela obitelj okuplja oko stola. Povrtne salate, mladi svježi luk i rotkvice se nakon dugo vremena ponovno mogu pronaći na uskršnjem stolu.

Na većini uskršnjih stolova nezaobilazne su košarice s jajima i šunkom, ali mi ti ove godine preporučujemo ''zelenu'' varijantu Uskrsa s jajima iz ekološkog uzgoja i dimljenim seitanom.

Donosimo ti naših 10 prijedloga za ''zeleni'' Uskrs:

  1. Doručkuj zdravo: umjesto jaja i šunke napravi žitarice s voćem i mlijekom.
  2. Uskršnji stol ukrasi povrtnim salatama koje su pravi vjesnici proljeća i svježe, zelene hrane koje je nam je nedostajalo zimi. Svježi mladi luk, rotkvice, brokula, kupus, mrkva i grašak čini odličan prilog ostalim jelima.
  3. Francusku salatu napravi s organskom majonezom.
  4. Umake na bazi rajčice i povrća zamijeni s umacima na bazi tvrdih sireva i kokosovog mlijeka.
  5. Umjesto uskršnje šunke ovog Uskrsa iznenadi prijatelje i obitelj i posluži dimljeni seitan i tofu salamu koju možeš kupiti u bio & bio dućanima.
  6. Bijele kruhove, masna peciva i lepinje zamijeni punozrnatim i beskvasnim kruhom od cjelovitog brašna.
  7. Krumpir pečen u svinjskoj masti zamijeni s krumpirom pečenim s biljnim uljem i začinima poput ružmarina.
  8. Umjesto masnih deserta od bijelog brašna, jaja i maslaca pripremi zdrave kolače od cjelovitog brašna, smeđeg šećera, bez jaja i na bazi voća.
  9. Potraži u trgovinama jaja iz organskog uzgoja od domaćih poljoprivrednika.
  10. Nazdravi sa čašom organskog vina iz eko uzgoja.

Pogledaj uskršnji video recept ''Okruglice iznenađenja''..

Vodič za kupovinu jaja

Vesele uskršnje pisanice su najvažniji simbol Uskrsa, a njima se najviše vesele najmlađi.

Ipak , s odabirom jaja treba biti oprezan. Prije kupnje ambalažu u kojoj su treba otvoriti i pregledati da su čista i nenapuknuta. Pokušaj kupiti jaja iz organskog uzgoja od domaćih eko- poljoprivrednika.

Kupuj samo jaja koja su pohranjena u hladnjaku jer samo jedan dan njihovog stajanja na sobnoj temperaturi znači koliko i tjedan dana u hladnjaku. Takva jaja mogu se čuvati u hladnjaku i do 4 tjedna.

Pisanice čuvaj u hladnjaku

Jaja treba kuhati u proključaloj vodi 15 minuta, što također omogućava otapanje mineralne ovojnice s ljuske kojom se jaja obično premazuju kako ne bi tijekom transporta i skladištenja navlačila mirise ili moguće kontaminante.

Ako se jaja neće bojati isti tren, potrebno ih je pohraniti u hladnjak jer kao i sva visokoproteinska hrana ona ne bi smjela stajati na sobnoj temperaturi više od dva sata.

Pisanice, dakle, također treba čuvati u hladnjaku te se trebaju pojesti unutar tjedan dana. Napuknuta jaja nemoj koristiti za prehranu.

Saznaj sve o dijeti s jajima...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.