Eko Miss(ija) bez plastike 22. listopada 2019.

90% globalnog plastičnog otpada dolazi iz 10 rijeka

Foto: Getty Images

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kineska rijeka Yangtze bila je najgori zagađivač i samo ona svake godine odnosi oko 1,5 milijuna tona plastike u Žuto more, pokazalo je istraživanje.

Njemački centar za istraživanje okoliša Helmholtz navodi kako će se problem plastičnoga zagađenja riješiti direktnim obraćanjem pažnje na najveće zagađivače.

Istraživači, koji su svoj rad prvi puta objavili 2017. godine, izdali upozorenje za budućnost.

Možda te zanima... Hrvatica je dio velike svjetske ekspedicije za spašavanje oceana od plastike Eko

"Jedno je sigurno: ova se situacija ne može nastaviti", rekao je dr. Christian Schmidt, hidrogeolog iz njemačkog centra za istraživanje okoliša Helmholtz, "obzirom da je nemoguće očistiti plastične ostatke koji se već nalaze u oceanima, moramo poduzeti mjere opreza i smanjiti proizvodnju plastike brzo i učinkovito."

Njegov tim analizirao je podatke sa 79 mjesta duž 57 rijeka. Gledali su i mikroplastiku, manju od 5 milimetara, ali i sve veće čestice.

Kineska rijeka Yangtze bila je najgori zagađivač i samo ona svake godine odnosi oko 1,5 milijuna tona plastike u Žuto more, pokazalo je istraživanje.

Možda te zanima... Pakiranje koje se može potpuno reciklirati i druga lažna rješenja za problem jednokratne plastike Eko

Od ostalih rijeka na popisu su se našle Ganges u Indiji, Xi, Dong i Zhujiang (Biserna rijeka) u Kini, Brantas, Solo, Serayu i Progo u Indoneziji.

Upravo su rijeke te koje plastiku iz unutrašnjosti nose u oceane, a njih 10 nosi 85% - 90% plastičnoga otpada u oceane i mora.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.