Eko 09. lipnja 2020.

8 znakova da s tvojom biljkom nije sve u redu i što učiniti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sobne biljke su popularne jer se čini da je o njima relativno jednostavno brinuti. To je istina, pod uvjetom da znaš što im treba. Najvažnije je da razumiješ što ti poručuju bojom svojih listova. Donosimo osam znakova koji upućuju da se na drugačiji način trebaš brinuti za svoju biljku.

Potpuno smeđi listovi na inače zelenoj biljci

  • Potpuno smeđi listovi obično su prirodni dio rasta i starenja biljke, nevezano za njegu. Ako joj je smeđ samo vrh to je obično znak nedostatnog zalijevanja. 
  • Što učiniti: Kad su listovi potpuno smeđi i mrtvi, nema ih smisla pokušati spasiti. Treba ih ukloniti kako ne bi smetali zdravim listovima. 

Smeđi vrhovi lišća

  • To je obično znak da biljka nije dobila dovoljno vode, što može imati više uzroka: ne zalijevaš je dovoljno često, zemlja je loše kvalitete i ne drži dobro vodu, korijenje može biti u lošem stanju jer je bilo preplavljeno ili je posuda premala.
  • Što učiniti: Na dno posude s biljkom stavi mokru spužvu, ona će apsorbirati suvišnu vodu i osloboditi je kada biljci bude potrebna. 
Biljke_2 Možda te zanima... Kućne biljke koje čiste zrak od toksina i plijesni Eko

Smeđe mrlje u sredini lista

  • To je obično znak prenapučenosti. Tlo koje je vlažno cijelo vrijeme stvara vlažno okruženje, što je savršeno za rast gljivičnih patogena. Bolest se manifestira kao smeđa mrlja na sredini biljke i širi se dalje kako bolest napreduje. 
  • Što učiniti: Nemoj previše zalijevati biljku.

Donji listovi postaju žuti

  • Ako je tvoja biljka zrela, dogodit će se da neki od listova požute, a zatim otpadnu. Međutim, ako se to dogodi u velikom broju, vjerojatno se nešto sprema. Može ga uzrokovati širok raspon faktora povezanih s okolinom u kojoj je biljka, poput premalo svjetla, preniske temperature, naglog pada temperature ili izloženosti suši. Provjeri lokaciju svoje biljke i pokušaj joj pronaći savršeno mjesto.
  • Što učiniti: Biljke se polagano prilagođavaju svojoj okolini. Ako možeš, nemoj previše premještati biljku. Ako je moraš premjestiti, odnesi je na novo mjesto na sat vremena dnevno. Polako joj povećavaj količinu vremena na novom mjestu dok se potpuno ne prilagodi.
Možda te zanima... Biljke koje treba staviti u spavaću sobu za bolji san Eko

Tamne mrlje sa žutim rubovima na lišću

  • Obično to znači da su je napale gljivice ili da je previše izložena svjetlu.
  • Što učiniti: Kada vidiš da se mrlje razvijaju, izoliraj je odmah od drugih biljka kako bi spriječila širenje gljivica. Ukloni pogođene listove i pusti biljku da se oporavi.

Nedostatak boje listova na vrhovima lišća

  • Blijedo zeleni ili čak žuti listovi, zajedno s lošim rastom, mogu biti posljedica nedostatka hranjivih sastojaka. Većina tih hranjivih sastojaka može se naći u gnojivima.
  • Što učiniti: U zemlju dodaj ljuske jaja ili vodu iz kuhanih jaja. Dodavanje vode iz kuhanih jaja povećava razinu kalcija i kalija u biljkama ili kupi dohranu za biljke.
Možda te zanima... Biljke u kući: Ruža ublažava stres, a aloe vera djeluje protuupalno Zdravlje

Vrlo sitni listovi

  • Obično znače da biljci nedostaje svjetlosti. Provjeri je li tvoja biljka na mračnom mjestu i ako jest premjesti je bliže prozoru ili izvoru svjetlosti.
  • Što učiniti: Ako tvoja biljka dobiva dovoljno svjetlosti, a i dalje ima male listove, možda je trebaš oprašiti. Sloj prašine može sprječavati fotosintezu.

Vrhovi listova se uvijaju

  • Listovi biljak se uvijaju u prostorima u kojima nema dovoljno vlage.
  • Što učiniti: makni svoju biljku od radijatora ili drugog izvora topline, odnosno ventilatora. Čak i ako je vlažnost u zraku veća od 50 % biljka pati, ako je blizu izvora topline ili hladnoće i propuha.

Izvor: Brightside

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.