Eko 08. listopada 2022.

8 stvari koje nikada ne bi trebala usisavati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pročitaj kojih je to osam stvari koje nikada ne smiješ usisati jer mogu prouzročiti začepljenje i oštećenje filtera, kratki spoj ili prestanak rada motora.

Usisavanje razbijenih ili prosutih stvari često je najbolje i najbrže rješenje. Pogotovo ako posjeduješ bežični usisavač.

Međutim, nakon nekog vremena možda ćeš osjetiti loš miris koji dolazi iz njega ili ćeš primijetiti da se njegova radna sposobnost značajno smanjila, a možda će i iz tebi nepoznatih razloga on prestati raditi. To se događa zbog toga što postoje stvari koje se jednostavno ne bi smjele usisavati, prenosi Bright Side.

Reaktiva-Trbusnjaci-1 Možda te zanima... Vježbaj trbušnjake dok usisavaš Fitness

Kava, zrnca kave i kakao

Ako ti se dogodi da prosipaš svježe mljevenu iskorištenu kavu, a zatim ju odlučiš usisati - njene čestice će se zalijepiti za unutarnji dio tvojega usisavača te će ih biti gotovo nemoguće očistiti. Ona je gotovo uvijek još vlažna, čak i kada se čini da više nije. Nadalje, suha kava ili kakao također su opasni za usisavač jer te male čestice mogu blokirati filtere ili ući u motor i onesposobiti ga. Isto je i s većim količinama brašna.

Zemlja i ostale čestice koje se nalaze u teglama kućnih biljaka

Ako ti se ikada dogodilo da ti je u kuću netko ušao u blatnjavoj obući te iza sebe ostavio tragove i zemlju koja je otpala s đona cipela svakako je bolja opcija uzeti metlicu i pokupiti ju, nego usisati. Ako se odlučiš na korištenje usisavača moglo bi se dogoditi da on još dublje ugura čestice zemlje u tepih, a ako je riječ o mokroj zemlji, njeno usisavanje moglo bi oštetiti motor usisavača. 

Nadalje, lišće i druge čestice koje se nalaze u teglama kućnih biljaka, ponekad se nađu na podu. Oni zadržavaju vlagu te ako se nađu u spremniku usisavača mogu uzrokovati ispuštanje spomenute vlage i tako oštetiti određene dijelove usisavača.

Možda te zanima... Svi načini na koje ti limun može pomoći u čišćenju doma Eko

Kosa

Nemoguće je izbjeći usisavanje kose, no ono na što možeš paziti je izbjegavanje usisavanja njenih većih količina te izbjegavanje usisavanja životinjskih dlaka. Kosa i dlaka veoma lako mogu začepiti crijevo usisavača te njegov filter, a nakon što ih se puno nakupi mogu uzrokovati slabiji rad samoga uređaja.

Danas usisavači dolaze s mnogo različitih nastavaka, jedan od njih je posebno namijenjen za kućanstva sa životinjama. No, ako govorimo o ručnom usisavaču, njegove četkice se brzo rotiraju te često namotaju kosu na sam početak nastavka te će ga za daljnji rad biti potrebno rastaviti i četke ručno očistiti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kozmetika 

Puder, bronzer, highlighter i ostala kozmetika koja je u "kamenu" i izgleda suho zapravo sadrži različita ulja i tvari koja se počinju otapati pod utjecajem topline i toploga zraka. Upravo zato, kozmetika je jedan od najgorih neprijatelja usisavača, a sve to zbog masne komponente koja će se rastopiti u uređaju i možda začepiti određene mehaničke dijelove i filtere. Nakon usisavanja kozmetike gotovo je nemoguće očistiti filter usisavača te ćeš ga vjerojatno morati zamijeniti.

Maleni papirići i konfete

Maleni papirići često začepe usisavač veoma brzo nakon usisavanja, zbog čega dolazi do pregrijavanja motora, nakon čega motor prestaje raditi. Osim običnih papirića, postoje i papirnati konfeti, a od njih su još gori konfeti izrađeni od folije. Konfeti od folije zbog toploga zraka mogu se rastopiti i tako ostati zaglavljeni na teško dostupnim mjestima te tako rezultirati prestankom rada usisavača.

Možda te zanima... 4 dokumentarca o onečišćenju plastikom koji će ti otvoriti oči! Eko

Žice i kablovi

Možda se čini dobrim rješenjem očistiti prašinu između kablova i žica uz pomoć usisavača, ali mlaznice i snaga usisavanja mogu oštetiti kablove i rastrgati male žice. Te male pukotine nisu uvijek vidljive i zbog njih može doći do kratkoga spoja. Zbog toga je bolje izbjegavati čišćenje takvih mjesta usisavačem, pogotovo, ako je riječ o mjestu gdje se nalazi mnogo različitih kablova i žica različitih duljina i debljina.

Mokri pod

Opasno je usisavati pod koji je previše mokar ili pod na kojem se nalazi vlažna i mokra hrana jer može doći do električnog udara. Postoji i vjerojatnost da bi mogla izazvati kratki spoj. 

Razbijeno staklo

Očito je kako komadići razbijena stakla mogu onesposobiti usisavač, no mnogo ljudi svejedno poseže za njim ako se zadese u situaciji kada su razbili čašu ili nešto slično. Na prvu možda ti se neće činiti kao da nešto nije u redu, no nakon nekog vremena primijetit ćeš da zbog oštećenja na vrećici usisavač ne može zadržati svu prašinu unutra te ćeš vidjeti neka oštećenja i na filteru i na mekanijem dijelu crijeva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.