Eko Miss(ija) bez plastike 22. kolovoza 2019.

4 dokumentarca o onečišćenju plastikom koji će ti otvoriti oči!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si već pročitala mnogo naših članaka o zagađenju plastikom, ali riječi ponekad ne mogu pokazati stvarnost problema kao što to mogu fotografije i filmovi. Stoga ti preporučujemo filmove koje trebaš pogledati kako bi saznala više.

Plastika i drugi zagađivači uzimaju danak na našim oceanima i rijekama. Dokumentarni filmovi pružaju vizualni materijal koji ti može pomoći da bolje shvatiš o čemu se zapravo radi, piše One Green Planet. Evo nekoliko dokumentarnih filmova koji će ti pomoći da bolje razumiješ neke od problema.

Plastic Ocean (Plastični ocean)

Producent ovog film pridružuje se ekspediciji Velikog pacifičkog otoka smeća kako bi istražio razmjere plastičnog zagađenja. Na filmu surađuju znanstvenici i istraživači koji pričaju cijelu priču o njegovom nastanku te iznose ključne činjenice.

Njihovo četverogodišnje putovanje oko svijeta osvjetljava kakav je utjecaj plastičnog onečišćenja na ocean. Oni istražuju kako morska bića gutaju komadiće plastike te kako se toksini pohranjuju u tkivima morskih životinja koja na kraju proguta čovjek. Takve posljedice potencijalno dovode do raka i drugih zdravstvenih problema. 

Za ovo je teško stanje krivo ljudsko ponašanje. "Svima je, svugdje, prodavan nepošten marketinški koncept: da možemo upotrijebiti plastiku, baciti je i nestat će zauvijek", rekao je redatelj Craig Leeson u intervjuu. U stvarnosti, međutim, oni plastični predmeti koje bacamo još uvijek su negdje i čine veliku štetu.

Ako želiš vidjeti utjecaj naše potrošnje plastike, ovaj dokumentarac će te zapanjiti i potaknuti na promjene. 

Bag It (Spakiraj to) 

Dokumentarac koji se fokusira na prekomjernu upotrebu plastičnih vrećica i drugih plastičnih predmeta. Film je istovremeno obrazovan i zabavan jer poziva na razmišljanje o plastici i drugim predmetima koje svakodnevno koristimo, za koje mislimo da se mogu reciklirati, a zapravo ne mogu

Ostavlja trajan dojam jer ukazuje na sve svakodnevne plastične predmete koji možda ne primjećuješ. Razmisli više o tome što upotrebljavaš i pronaći ćeš plastiku svuda oko sebe.

Plastic China (Plastična Kina) 

Prije 2018. godine Kina je svake godine uvozila 10 milijuna tona plastičnog otpada iz razvijenih zemalja. Plastika se često sortira i obrađuje u neregularnim obiteljskim radionicama za recikliranje. Plastična Kina prati život dvoje radnika, Pen koji živi s kćeri  te njihov šef. S vremenom, jedan čovjek napreduje iskorištavanjem drugog, pokazujući stvarnost globalnog potrošačkog kapitalizma.

Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch (Plastični otok)

Novinarka i filmašica Angela Sun u svom dokumentarnom filmu Plastični raj vodi nas u Midway Atoll, veliki otok u Tihom oceanu koji je postao ogromno odlagalište smeća. Ekološki film otkriva probleme koje je naše društvo stvorilo konzumacijom plastikw i utjecaj koji ima na svijet oko nas

Sun u filmu objašnjava da će se do 2050. godine količina plastike u svijetu udvostručiti. Međutim, ako svi smanjimo potrošnju, možda se sve može promijeniti. 

Možda te zanima... Apokaliptični prizori: Amazonska prašuma (pluća svijeta) gori u plamenu Eko Možda te zanima... Beba dugonga uginula na Tajlandu nakon što je progutala plastiku Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.