Eko Miss(ija) bez plastike 21. kolovoza 2019.

Beba dugonga uginula na Tajlandu nakon što je progutala plastiku

Foto: Facebook/Ante Bagarić

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U travnju ove godine mnoga srca očarala je beba dugonga iz voda Tajlanda, koju su nazvali Marium. Fotografije objavljivane na internetu prikazivale su kako se Marium privijala i pratila čamce ponašajući se kao da su joj oni majka, a inače je bila siroče.

Dugong je veliki morski sisavac iz reda sirena i jedini živi predstavnik nekad različitih vrsta iz porodice Dugongidae. Njegov najbliži suvremeni srodnik je Stellerova morska krava istrijebljena u 18. stoljeću

Marium je sisala svoja peraja kako bi pokazala da je gladna, kao što djeca sisaju palčeve. Oslanjala se tijelom na ljude koji su joj pomagali i gledala ih smirenim izrazom te je uskoro postala zaštitno lice među zajednicom koja se bori za ekološko očuvanje Tajlanda. Četiri mjeseca kasnije, Marium je umrla.

Obdukcija je pokazala da je progutala vrećice i komadiće plastike

Nakon obdukcije, biolozi su zaključili da je umrla od šoka uslijed gutanja plastičnog otpada iz oceana. Magazin Smithsonian izvijestio je da je u njezinim crijevima pronađeno osam plastičnih vrećica te mali plastični komadići zbog čega je dobila upalu crijeva. Upala je dovela do infekcije krvi i na kraju do šoka i smrti. Generalni direktor tajlandskog Odjela za morske i obalne resurse Jatuporn Buruspat rekao je agenciji Associated Press da beba dugonga nije mogla znati što jede.

"Sigurno je mislila da je ta plastika jestiva", rekao je Jatuporn. Lokalni istraživači pretpostavljaju da su je u nepoznate morske dubine otjerali agresivni mužjaci dugonga koji se žele pariti. Vratila se u svoje područje boravka s modricama, zbog čega su je biolozi smjestili u bazen za njegu. Nedugo zatim preminula je.

Njegovatelji su se nadali da će pomoći Marium da samostalno preživi u oceanu, izvijestio je The Guardian u srpnju. Predano su je hranili 15 puta dnevno, a na društvenim mrežama redovito su izvještavali o njezinom zdravstvenom stanju. Publika s društvenih mreža pozorno je pratila njezino odrastanje.



Tajlandski dužnosnici planiraju joj odati počast pokretanjem "Projekta Marium" za čišćenje oceana od plastike i brigom o preostalim pripadnicima vrste na tom području. To je napor koji je izuzetno potreban jer je  u lipnju 2018. uginuo kit koji je progutao 17 kilograma plastike, uključujući 80 plastičnih vrećica. Vrećice obično izgledaju slično meduzama u oceanu koje kitovi vole jesti. Unatoč petodnevnim naporima veterinara, kit je bio previše bolestan nakon što je progutao toliko plastike da bi se uspio oporaviti i tražiti odgovarajuću hranu. Veterinari koji su se brinuli za Marium vjeruju da njena smrt šalje sličnu poruku ljudima svijeta.

"Naučila nas je kako voljeti", napisala je dr. Nantarika Chansue na Facebooku i još dodala: "A onda ode, kao da kaže molim vas da svima kažete da paze na nas i čuvaju vrstu."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.