Eko 22. kolovoza 2019.

Apokaliptični prizori: Amazonska prašuma (pluća svijeta) gori u plamenu

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nad brazilski grad Sao Paulo iznenada se spustila tama u ponedjeljak u 15 sati zbog požara u amazonskim šumama. Stanovnici su opisali da se dan pretvorio u noć.

Global News prenosi da je podijeljeno nekoliko fotografija na društvenim mrežama koje izgledaju apokaliptično. Tama je trajala nešto više od sat vremena. 

Što je uzrokovalo tamu? 

Prema meteorologu Global Newsa Rossu Hullu, nekoliko čimbenika se skupilo koji su smjestili Sao Paulo u oblak tame. "Frontalna granica (između dviju zračnih masa) koja pomaže u podizanju i kondenzaciji bila je katalizator za grmljavinske oluje", rekao je Ross Hull, dodajući: "U ponedjeljak su na aerodromu u Sao Paulu zabilježene munje i grmljavine, a na nekim fotografijama Sao Paula mogu se vidjeti bljeskovi munje." 

"Dodamo li tome činjenicu da su vjetrovi gornje razine, kao i frontalne, pomogli usmjeriti dim od požara koji su gorili sjeverozapadno od grada, u udaljenijim dijelovima Brazila", rekao je Hull. 

Prema Copernicus EU - Programu Europske unije za promatranje Zemlje - dim od divljih požara koji gori u brazilskoj saveznoj državi Amazoniji stigao je u ponedjeljak do atlantske obale i Sao Paula.

Požari u divljini u porastu

Ranije ovog mjeseca, nacionalni park Amazonija je proglasila izvanredno stanje zbog sve većeg broja šumskih požara u tom području. Prošli tjedan NASA je objavila satelitske snimke na kojima su prikazani koji su dijelovi Brazila, Paragvaja i Bolivije pogođenih požarima i dimom. A prema podacima koje je objavio Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) početkom ovog tjedna, šumski požari u Brazilu porasli su za više od 80 posto ove godine.

INPE je od četvrtka objavio da su satelitske snimke uočile 9507 novih šumskih požara u Brazilu, uglavnom u slivu Amazonije, domu najveće tropske šume na svijetu koja se smatra ključnom za suzbijanje klimatskih promjena.

Što je uzrok požara? 

Znanstvenici iz Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja u Brazilu (INPE) rekli su da je Amazonija pretrpjela ogromne gubitke amazonskih šuma, velikom brzinom, otkako je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo vlast u siječnju. Međutim, govoreći na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca, Bolsonaro je rekao da se podaci "ne odnose na stvarnost".

Ubrzo nakon toga, Bolsonaro je otpustio direktora INPE-a. Upitan o širenju nekontroliranih požara, Bolsonaro je odgovorio na kritiku, rekavši da je bilo doba godine paljenja, kada poljoprivrednici rabe vatru da očiste zemlju. "Nekada su me zvali kapetan motorne pile. Sada sam Nero, postavljajući plamen Amazone ", rekao je novinarima. "Ali sezona je paljenja."

Iz INPE-a kažu da se veliki broj divljih požara ne može pripisati samo sušnoj sezoni niti prirodnim pojavama. Iako su divlje vatre česte u sušnoj sezoni, poljoprivrednici ih namjerno pale radi ilegalnog krčenja zemljišta za uzgoj stoke.

Istraživač INPE-a Alberto Setzer rekao je Reutersu da ove godine nema ništa nenormalno u pogledu klime ili kiše u amazonskoj regiji

Možda te zanima... Što možeš učiniti ako primijetiš požar u prirodi? Eko Možda te zanima... Ekološka katastrofa: U požarima u Rusiji gori 3 milijuna hektara šume! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.