Eko 29. kolovoza 2022.

8 načina da se tvoj ljubimac zabavi kada je sam

Foto: shutterstock Napuni igračku smrznutim poslasticama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina vlasnika kućnih ljubimaca vodi vrlo zaposlene živote s obavezama i djecom pa ljubimci često na kraju provedu dobar dio dana sami kod kuće. Usamljeni pas koji se dosađuje pronaći će način da zaokupi svoje vrijeme koji može biti destruktivan za namještaj i odjeću, ali i potencijalno štetan za njega samog.

Dovoljno hrane i vode, šetnja prije odlaska na posao i micanje opasnih stvari koje bi tvoj kućni ljubimac mogao progutati najosnovnije su stvari koje moraš napraviti kada ga samog ostavljaš kod kuće. No, postoje igračke, igre i trikovi koji bi prema portalu The Dodo mogli pomoći tvom ljubimcu da se zabavi kada je sam. 

Osiguraj siguran prostor

Ostavi svog psa ili mačku u dijelu kuće gdje se osjeća ugodno, sigurno i sretno i gdje neće napravit nešto nepoželjno. Ako imaš psa smjesti ga u dnevnu soba u kojoj ima sve svoje omiljene igračke i omiljeni jastuk za spavanje. Kako bi zabavila svoju mačku, osiguraj joj sigurno mjesto uz prozor kako bi mogla promatrati što se događa vani ili joj nabavi ležaj u koji se može ušuškati.

Napuni igračku smrznutim poslasticama

Postoji razlog zašto su igračke koje se mogu puniti zlatni standard za zaokupljanje kućnih ljubimaca. Za psa napuni šuplju gumenu igračku maslacem od kikirikija ili nekom drugom omiljenom poslasticom i zamrzni je preko noći kako bi sljedeći dan uživao u slatkoj zabavi. Interaktivne igračke koje imaju skrivene poslastice sjajne su za mačku koja je znatiželjna i voli se igrati. 

Možda te zanima... Pas se pravio mrtav kada je vlasnica odlučila da je vrijeme za odlazak iz parka Eko

Osiguraj zabavu

Postoje TV mreže, YouTube kanali i radio postaje prilagođene da tvog psa ili mačku drže angažiranima i mirnima. Ako imaš štenca, uključi YouTube kanal s umirujućom glazbom za ublažavanje stresa i tjeskobe tijekom dana. Za mačke postoji gomila zabavnih YouTube kanala s prizorima ptica, pokretnih krajolika i igara koje su odobrile mace.

Zabava uz prozor

Nahrani gladne ptice u dvorištu pomoću hranilice uz prozor kako bi zaokupila svoju mačku. Ptice će hrliti na hranu, a tvoja će mace biti oduševljena akcijom koju vidi kroz prozor. To je jeftin način koji ne zahtijeva mnogo održavanja, a može nekoliko sati zaokupiti pažnju tvoje mačke.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mačke vole gledati kroz prozor

Igračke za mentalnu stimulaciju

Ove igračke pomažu u borbi protiv dosade i potiču njegove prirodne instinkte za lov i traženje hrane. Isprobaj interaktivnu slagalicu za pse i labirint s poslasticama za mačke.

Prostirka za njuškanje ili ploča za grebanje

Ove zabavne prostirke dolaze u puno uzoraka kako bi tvoj pas uključio svoje najvažnije osjetilo - njuh. Pospi sitne komadiće ukusnih poslastica u sve pukotine prostirke i pusti svog psa da se baci na posao u lov na svaki komadić. Za mačku kupi ploču za grebanje i dodaj mačje metvice kako bi kandže držala podalje od namještaja ili imala prostor za drijemanje.

Možda te zanima... Danas je Svjetski dan pasa: Zabavne činjenice koje možda ne znaš o lajavcima Eko

Mačja metvica

Prije nego što odeš, pospi malo mačje metvice po krevetu svoje mačke, raznim kutovima i pukotinama ili po igračkama kako bi ih tijekom dana otkrivala. To će ju sigurno zaokupiti i uzbuditi, a ona će se kotrljati u tome dok ne zadrijema. Ili drži neke primamljive igračke od mačje metvice iza zatvorenih vrata i izvadi ih tek neposredno prije odlaska kako bi se tvoja mačka uzbudila i probala nešto novo. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mačke se vole kotrljati u mačjoj metvici

Lov na igračku

Ako tvoj ljubimac voli loviti sve i svašta, isprobaj automatiziranu igračku koja skače, mrda se i kotrlja. Pronađi onu za svoju mačku koja se uključuje i isključuje u nasumično vrijeme te joj daje nešto za loviti ili juriti kada nisi u blizini. Za pse, isprobaj elektroničku igračku koja se može upariti s aplikacijom za pametni telefon kako bi ga mogla upravljati igračkom na daljinu te tako zabavila svog psa. 

Možda te zanima... 9 namirnica koje su toksične za pse Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.