Eko Mijenjam se na zeleno! 01. lipnja 2021.

7 korisnih savjeta kako uzgojiti vrt na balkonu

Foto: Privatna arhiva Razgovarali smo s Andreom Pisac Freškurom,

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve je više osviještenih entuzijasta, koji žele konzumirati povrće i voće koje sami uzgoje. Ako nisi sretnica s kućom i vrtom te živiš u zgradi, balkonski vrt jedna je praktična opcija! Donosimo ti savjete koji će ti pomoći da osmisliš svoj vrtni kutak...

Potpuni vrt trebao bi imati tri komponente. Povrće za jelo, cvijeće da privlači bube i pčele za oprašivanje povrća, te začinsko bilje koje odbija nametnike. Sve to raste u potpunoj sinergiji i harmoniji. No odakle krenuti? Kakve tegle kupiti? Koliko brige zahtijeva balkonski vrt?

Razgovarali smo s Andreom Pisac Freškurom, autoricom kuharice ‘Croatian Desserts’ i vlasnicom popularnog portala Croatia Honestly. S nama je podijelila nekoliko savjeta koji će ti sigurno pomoći da sama osmisliš svoj vrtni kutak na svom balkonu.

Mali koraci za veliko zadovoljstvo!

Kreni malim koracima, ali koracima koji će ti odmah pružiti veliko zadovoljstvo. Za to su idealne začinske biljke. Jedna menta dovoljna je da ti cijelo ljeto obogaćuje voćne salate. Posuši zadnje lišće prije jeseni i uživaj u aromatičnom čaju tijekom zime. Kadulja i majčina dušica izvrsne su za baciti na malo maslinovog ulja ili maslaca. Bosiljak je divan za šalše i sataraše, a ružmarin će biti uz vas kao dobar stari prijatelj i više sezona - samo ga posadite u dovoljno veliku teglu.

 | Author: Andrea Pisac Freškura Foto: Andrea Pisac Freškura

Pronađi najosunčanija mjesta...

Kad odlučiš koje povrće posaditi, promatraj svoj balkon nekoliko dana i otkrij koja su najosunčanija mjesta. Umjesto da koliš grah, prilagodi se balkonskoj ogradi. Probaj razapeti  špagu između sjenila i ograde i ispleti mrežu. Andrea nam kaže da se grah po njoj već sretno penje. 

Mjerenje i tlocrt

Izmjeri svoj balkon, napravi tlocrt i prije no što kupiš tegle i gredice, isplaniraj vrt na papiru. Napravi listu povrća koje želiš uzgajati. Budući da ti je prostor ograničen uzgajaj samo svoje omiljene vrste. Andrea kao svog favorita ističe rajčicu, onu koju je kao dijete jela kao jabuku, jabuku, onu po kojoj miriši cijela kuća i čiji okus je tako snažan da ga nakon jela još dugo osjeća u nosu.

 | Author: Andrea Pisac Freškura Foto: Andrea Pisac Freškura

Razmjena sjemena

Razmjenjuj organsko i autohtono sjeme a poznanicima. Svako sjeme koje nije hibridno ili gmo mnogo je otpornije i bolje će uspijevati. Andrea se u to uvjerila kada je prije nekoliko godina dobila sjeme lokalne rajčice, koje se nalazi u obitelji njezinih prijatelja već četiri generacije. Bilo je dovoljno samo ga zasaditi i u rujnu su niknuli sočni, mirisni i slasni plodovi.

Uvijek sadi prirodno!

Andrea ističe da trebaš biti svjesna ako ne možeš uzgojiti biljku iz njezinog sjemena, onda ona nije prirodna. Sadi samo prirodno i povrće će uspijevati i rađati bez dodatnog gnojenja.

 | Author: Andrea Pisac Freškura Foto: Andrea Pisac Freškura

Uradi sama

Ako želiš ići korak dalje i uložiti u uzdignute balkonske gredice, budi spremna za epizodu ‘uradi sam’. Andrejine gredice izradili su njezin suprug Nikica i prijatelj stolar. Istražujući organsko vrtlarenje, pronašla je koncept ‘Square foot gardening’ - vrtlarenje po kvadratnoj stopi. Tu je metodu popularizirao Mel Bartholomew u 1980-ima, uvidjevši da je slaganje biljaka u pravokutnike 30x30 cm vrlo ekonomično te da se zemlja obogaćuje pravilnim uparivanjem biljaka.

Njegove gredice u vrtu imaju 16 kvadrata (4x4) ali na balkonu tako nešto nije moguće. Tu u igru dolazi kreativnost i domišljatost, pa je Andrejin prijedlog napraviti balkonske gredice od 2 pravokutnika, dakle 60x30 cm. One najviše u kojima sadi korjenasto povrće stavili su na kotačiće zbog lakšeg pomicanja, jer kad se ispune većom količinom zemlje ne bih ih se moglo pomaknuti.  

Zanimljivost...

Jesi li znala da mnoge vrste povrća, kao što su krastavci i tikvice, mogu rasti i 'naglavačke'?. Treba ih posaditi u tegle I staviti visoko na stalažu gdje će dobivati puno sunca, a imaju dovoljno mjesta za padanje.

Andrejin je savjet da ostaviš na balkonu dovoljno mjesta za 2 male stolice na kojima ćeš provoditi vrijeme u druženju ili uživajući u pogledu na svoje biljke. Imate li psa ili mačku I njima osigurajte neko mjesto, npr Andrejin mačak obožava sjediti kraj jagoda.  

 | Author: Andrea Pisac Freškura Foto: Andrea Pisac Freškura

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti!  Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.